"Sarajevo taxi" najavljuje generalni štrajk

Vijesti 03. feb 201513:14 > 13:19
Fena

Članovi Udruženja taksista u Sarajevu ''Sarajevo taxi'' danas bi se trebali sastati s vršiocem dužnosti premijera Kantona Sarajevo Muhamedom Kozadrom radi pronalaženja rješenja za niz problema koje imaju, a zbog kojih najavljuju i generalni štrajk.

Predsjednik Udruženja Enver Suljagić kazao je da su razlozi zbog iskazivanja nezadovoljstva uskraćivanje prava na dobivanje potrebnih dokumenata za obavljanje djelatnosti, među kojima su potvrde za registriranje vozila, produženje taksi oznaka i licenci.  

To nam je samovoljno i nezakonito osporio ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica“, rekao je Suljagić.

Istakao je da su povećane naplate taksistajališta iako je to, kako kaže, u nadležnosti Direkcije za ceste KS-a.  

Predstavnici Udruženja poslali su zahtjev za sastanak i očekuju poziv, u suprotnom će stupiti u generalni štrajk i ući u zgradu Vlade Kantona Sarajevo gdje će ostati do rješenja problema.  

A ministar Jusuf Bubica kaže da ”Sarajevo taxi” ne može stupiti u štrajk u formi u kojoj namjeravaju jer se radi o udruženju građana.  

Štrajka ne može biti, naglašava, može biti samo remećenje javnog reda i mira.  

Svi drugi taksisti su izmirili svoje obaveze prema Kantonu, samo članovi ”Sarajevo taxija” to ne žele, a bez izmirenja obaveza ne mogu se dobiti dokumenti za rad“, pojasnio je Bubica.  

Cijena korištenja taksi stajališta povećana je s 30 feninga na dvije KM za 24 sata. Bubica kaže da je ranija cijena bila iz 1995. godine i da je bilo neophodno korigovanje.  

Istakao je da novac ide u fond Direkcije za ceste KS-a te da osim tog udruženja niko nije iskazivao negodovanje.