Mektić: Kovač me proziva, a mnoge stvari ne zna

Vijesti 04. jan 201812:14 > 12:18
N1

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, na press konferenciji koju je sazvao čestitao je građanima i medijima 2018. godinu te odgovorio na otvoreno pismo Tomislava Kovača objavljeno na portalu RTRS-a.

“Vi možete konstatovati, Dragan Mektić, opet po starom. Odmah sam sazvao konferenciju. Nema načina da reagujem na pojave koje se dešavaju, na odrđene konstrukcije, neistine koje se tiču mene i političke opcije kojoj pripadam. Sazivam konferenciju da javno kažem šta je istina i šta mislim, a šta ne mislim”, kazao je u uvodu Mektić.

“Želim da reagujem na jučerašnju vijest, tekst RTRS-a koa je objavila pismo Tomislava Kovača, ne mogu reći bivšeg ministra MUP-a RS, nisam siguran da je bio, čini mi se da je bio vršilac dužnosti jedno vrijeme. Nije sporno, čovjek je napisao otvoreno pismo Bosiću, Mektiću, ne znam kome. RTRS to ima pravo da objavi, ali je sporan uvod, gdje RTRS daje svoj komentar da je Kovač odgovorio na napade koje dolaze na njega. Ja sam odgovarao na napade”, istakao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je naveo da je Tomislav Kovač izrekao desetine neistina i raznih riječi o njemu.

“Ja sam to demantovao, i sada oni meni kažu da on odgovara na napade. Oni bi htjeli da ja reagujem, ali ja ću uvijek reći ono što mislim. Vaše pravo je da kažete onako kako mislite da je istina i profesionalno. Ispadam kao neka vrsta baksuza. Na način na koji govorim, tu se kače neki beznačajni likovi, od Galijaševića, Šimića, Suvara… za koje se ispostavi da su s onu stranu zakona ili su diskutabilni sa moralnog aspekta”, naveo je Mektić.

“Tako sad i Tomo Kovač, RTRS je iznijela netačnu kontataciju, ja odgovaram na otvoreno pismo, tako sam i prošli put. On ako ima problem, evo sa Mektićem, neka piše Mektiću. Ako želi javno u debatu, na RTRS, tu će biti privilegovan, a ja sam spreman na to”, izjavio je Mektić.

“Ponaša se kao nedorastao, nezreo, on će sve da nas proziva. A mnoge stvari ne zna”, kazao je.

Kovač je navodno prozivao Dragana Mektića da je potplaćen, ucijenjen…

“Poziva se na Prvu SDS, čast otadžbine, nema bolan. Ja nisam ucijenjen niti me ko može ucijeniti. Valjda bi se vidjelo na meni, i da sam plaćen – isto. To je jedan od najbjednijih načina, kada nemate argumenata, poziva me da idem na poligraf – da objasnim odnos sa Almirom Džuvom. Korektan i profesionalan, evo kažem. Kao što je sada i sa ovim novim direktorom”, izjavio je Mektić.

“Šta, trebao sam da budem dobar s njim kao pekarom? Ili sa nekim sa sumnjivom karijerom? S njima da razgovaram o terorizmu? On je pravio kolače, mijesio hljebove, kifle, ne želim da se petljam. Koliko vidim propao je i u tome, kao i u ovoj bezbjedonosnoj karijeri”.

“Rekao je da sam imao saradnju sa jednom ozbiljnom obavještajnom služom. Normalno, to mi je posao. Terorizam je globalni problem i ne može se rješavati u okviruz države. Šta je tu problem. Ne zamjerim mu, nije on kapacitet da to shvati. Vidi se po toj priči. Ko je gledao gostovanje u emisiji Revizija, ne zna se ko je bio skandalozniji. Malo u šalji, više u zbilji, ličili su mi na tupan i glupan kada su razgovarali”, kazao je obraćajući se Kovaču.

“Ko je Tomo Kovač? Ako je Dragan Mektić nešto ukrao, evo me tu sam. Ne lajem, ne zvocam sa strane. Nisam. Došli bi mi glave da mogu, a u toku rata iglu ničiju uzeo nisam”, izjavio je Mektić.

Novinari su pitali Mektića zašto se onda bavi ‘tim ljudima’, zašto im odgovara?

“Da ste otišli na portal RTRS, vidjeli bi, čitaju to građani. Bitno je šta objavljuju sa stanovišta javnog mnijenja. Ja nemam drugog načina da se odbranim”, rekao je Mektić.

Dragan Mektić, odgovarajući na pitanja novinara je kazao da će Vijeće ministara preživjeti, uprkos izjavama Fahrudina Radončića da neće.

“Ne znam, ima za Novu godinu pravo da šalje čestitke i pozdrave. Poslao je želju Deda Mrazu, ali nije samo za Novu godinu. Dok je bio u vlasti sve mu je odgovaralo. Verbalno je bio iznad vlasti, a pozicije drži. Neće on to raditi, dobro mu stoji stranka”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

Pravosuđe je ocijenio kao najveći problem u državi, i da su svi problemi zbog toga.

“Ne funkcioniše pravna država, zato smo u ekonomskim problemima, siromšatvu, svaki red pred ambasadama je zato što nema pravne države. Drži narod kao taoce”, naveo je Mektić.

Odgovarajući na pitanje Borisa Breze, reportera N1, Mektić je kazao da migracije postaju broblem zemljama Zapadnog Balkana, i da rješenje leži na granicama Albanije i Crne Gore ili Albanije i Grčke.

“To nije problem za EU, ali jeste za nas na Balkanu. Mislim da bi trebali poduzimati nešto na tom planu, jer sve raste. Dolazimo u situaciju gdje možemo biti zabrinuti. Na granici smo kapaciteta popunjenosti”, kazao je dodavši da sa zemljama okruženja se radi zajednički da se problem riješi.

Utvrdio je da postoje grupe koje zarađuju na prevozu migranata, i u BiH – što je krijumčarenje ljudi.