Taksista prevezao migrante od Sarajeva do Bihaća pa uhapšen

Vijesti 05. jan 201814:27 > 14:30
N1

Sarajevski taksista Mahir Nuhić pod istragom je Tužilaštva BiH zbog krijumčarenja ljudi nakon što je od Sarajeva do Bihaća prevezao migrante.

Za N1 je ispričao svoj slučaj – kazavši da nije očekivao da njega, kao legalnog taksi prevoznika i poreznog obveznika država tereti za tako nešto. Kaže da nije uopće znao o čemu se radi. 

“Kolega me nazvao i rekao, hoćeš li voziti za 200 eura za Bihać. Pristao sam, kao regularni taksista, imam rješenje za obavljanje djelatnosti, javio sam se. Bio sam najbliži. Sjeli su mi Arapi”.

N1: Koliko njih?

“Pet”.

“Arapi se guraju, to je prekršajno djelo. Ako nas zaustavi policija, neka plate višak putnika. Oni su pristali na to. Krenuli smo na put ka Bihaću”, ispričao je.

“Ulaz u Bihać, zaustavlja me granična policija. Oko 18:00 sati. Dao sam dokumente. Tražili su i njima dokumente, oni su izvadili te neke azilantske kartone, ja pojma nisam imao šta je to. Graničar mi je rekao da vozim ilegalno ljude. Ja sam rekao da su oni moje mušterije, ja nemam pravo da im tražim pasoš, ličnu kartu. Tek sam tada naučio šta je imigrant, šta je azilant…Nisam znao”, ispričao je Nuhić.

“Oni su me ostavili u autu, uz pratnju policije smo došli do Izačića – zadržali su me 24 sata, dao sam izjavu i zatvorili me do sutra. Njih su odvukli. Rekli su mi da su oni zaštićeni”, rekao je sarajevski taksista.

“Mene okrivljuju za moj taksi prevoz. Uzeli su mi vozilo, ne mogu da radim, telefon su mi uzeli, 200 eura su mi uzeli. Ja ne radim. Ko će meni to nadoknaditi? Mjesec i pol, teče život dalje, gdje imam kredit, porezni samo obveznik, sve plaćam. Imam nadu u državu da me zaštiti, a ne da me tuži”, kazao je Nuhić koji zbog cijelog slučaja sada ima zdravstvene probleme.

Ja nisam uopće ušao na granicu, nego sam bio u pojasu graničnom. Nisam znao gdje je pojas granice, tek sam sada naučio.”

Mahir Nuhić nalazi se pod istragom Tužilaštva BiH zbog trgovine ljudima. Slučaj se desio prije mjesec i pol, a njegovo vozilo se nalazi i dalje u posjedu Granične policije.

“Stoji sve mjesec i pol, sve je status quo. Advokat slao upite, da napišu što su mu oduzeli vozilo”, kazao je.

Sve detalje ove priče pogledajte večeras u Dnevniku u 19 na N1. Prilog radi Adisa Imamović.