Molitva i paljenje badnjaka u Sarajevu i Banjaluci

N1

Uz večernju molitvu u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu te paljenje badnjaka u dvorištu crkve, večeras je u glavnom gradu BiH obilježen Badnji dan. Time je počela proslava Badnje večeri, odnosno najavljen dolazak hrišćanskog praznika Božića.

Paljenje badnjaka u dvorištu Stare pravoslavne crkve u Sarajevu, ali i večernju molitvu u crkvi predvodio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Dvorište crkve bilo je premalo da bi primilo sve vjernike koji su večeras željeli prisusvovati paljenju badnjaka.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje ima poseban smisao, a predstavlja simbol drveta koje su, po predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Rođenje Isusa promijenilo tok istorije

Episkop banjalučki Jefrem služio je večeras u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci večernju službu, kojoj su prisustvovali predsjednik RS-a Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

U obraćanju okupljenim vjernicima vladika Jefrem je rekao da je ova večernja služba “uvod u božićno praznovanje, te da je rođenje Isusa Hrista najveličanstveniji događaj koji se dogodio na planeti”.

Episkop banjalučki je istakao da je “Isus živio kao jedan od nas, ali bez grijeha, te da je propovijedao Jevanđelje i činio čuda, potvrđujući našu vjeru”.

Vladika Jefrem je rekao da se Isus rodio u hladnoj vitlejemskoj pećini, skromno, okružen pastirima, ali da je to promijenilo tok istorije.