DF odgovorio Goranu Kovačeviću

Vijesti 09. jan 201810:11 > 10:15
N1

Nakon što je Goran Kovačević podnio ostavku u Demokratskoj fronti, oglasila se i njegova dojučerašnja politička stranka.

Saopćenje DF-a prenosimo u cjelosti:

“I pored toga što smo na njegovu provokaciju izrečenu nekim medijima bliskim SDA, zbog javnosti i istine, u cjelosti uputili pismo gospodina Kovačevića predsjedniku stranke Željku Komšiću, i iz kojeg se zorno vide pravi razlozi njegovog napuštanja stranke, on i dalje koristi medijski prostor da „proturi“ dosta nebulozna objašnjenja njegovog izlaska iz članstva, a to je loše vođenje stranke i populizam. Da ponovimo:

U pismu koje je uputio predsjedniku stranke, evidentiranom pod brojem 4193/17 od 23.11.2017. i u kojem daje neopozivu ostavku na članstvo i funkcije u stranci, gospodin Kovačević nigdje ne spominje gore spomenuti razlog istupanja, dakle, niti loše vođenje stranke niti populizam.

Ali zato, u jednom dijelu pisma – ostavke kaže ovo:

„Ono što me vrijeđa jeste saznanje da ljudi koji obnašaju odgovorne funkcije u stranci šire lošu sliku o meni samo na osnovu činjenice da sam prijatelj Bakira Alispahića i da mi se zbog toga ne može ukazati povjerenje. Moje prijateljstvo sa Bakirom Alispahićem koji je istovremeno moj uvaženi kolega profesor na fakultetu, nikada nisam krio, dapače, istim se ponosim s obzirom na Bakirovu društvenu i političku vrijednost, te njegovu, slobodno mogu reći, historijsku težinu. Vaši saradnici, a vama je poznato o kome se radi, svoje sasvim lične razloge neobuzdanog otpora prema Bakiru Alispahiću prenose i u profesionalnu sferu, zloupotrebljavajući svoje visoke pozicije u tu svrhu, nanoseći tako stranci štetu ovim nepozvanim privatiziranjem. Tako su Bakirovi vrlo konkretni napori na jačanju ove mlade stranke ostali neprimjećeni, pa i odbačeni i poništeni s vaše strane, a moja uloga nezapažena i relativizirana. Bakir i ja smo prijatelji i kolege, i to ćemo ostati dok smo živi, to ne može promjeniti nikakav interes. Između dugogodišnjeg prijateljstva i ovakvim neprihvatljivim ličnim kriterijima uslovljene političke „karijere“, bez dileme biram prvo.“

Dakle, uz ono što je Kovačević naveo kao razlog svog istupanja, treba, istine radi reći i ovo što smo iz njegovog pisma naveli. Naravno, da je u pitanju slobodan čovjek koji ima pravo na donošenje bilo kakvih odluka, pa je njegov zahtjev za ispisnicu i uvažen.

Još samo da navedemo slijedeće kada je riječ o „ukazanom povjerenju“, jer gospodin Kovačević tvrdi da ga u stranci nije imao. Gospodin Kovačević je bio naš kandidat za načelnika općine Novi Grad, gdje je polučio izvanredan izborni rezultat, član Predsjedništva Demokratske fronte i Političke akademije, i njegova riječ i savjeti su se pomno slušali i uvažavali.

U svojoj najnovijoj izjavi čak kaže „da je razočaran u DF od prvog dana“. Da podsjetimo i gospodina Kovačevića i javnost da je Goran Kovačević postao članom stranke 26.09.2017.godine. Dakle, ako je već prvog dana bio „razočaran“, šta je do sada čekao. Očito je da je u ovom slučaju prevladala lojalnost pojedincu, a ne stranci.

Gospodinu Kovačeviću, koji je sam donio ovakvu odluku, želimo dalji uspjeh u naučnoj i političkoj karijeri. Ovim saopštenjem završavamo bilo kakvu dalju polemiku sa gospodinom Kovačevićem.”