Lord Howell: Želimo vidjeti napredak, ali postoje problemi

Vijesti 10. jan 201817:09 > 18:41
N1

Lord David Howell, predsjedavajući Komiteta za međunarodne odnose britanskog Doma lordova, u razgovoru za N1 je kazao ''da Rusija ima negativan uticaj'' na Zapadni Balkan dok je ulogu Sjedinjenih Država ocijenio pozitivnim premda manjim nego prije.

Kako je u razgovoru s Eminom Pazalja kazao lord David Howell, postoji briga za put Bosne i Hercegovine prema NATO-u.

Prije svega, mi jesmo zabrinuti jer smatamo da je put naprijed za BiH kao i zemlje iz susjedstva i Zapadnog Balkana, jeste kroz članostvo u NATO-u, mi želimo vidjeti napredak u tom pravcu kao i napredak prema EU mada i tu postoje određeni problemi. Želimo podržati i pomoći taj put koji vodi većoj stabilnosti i prosperitetu u regiji i smatramo da je članstvo  U NATO-u pravi put. Naravno postoje određene teškoće, pojavili su se problemi u Srbiji, u vašoj susjednoj zemlji, vidjeli smio izražene određene sumnje, ali postoji velika spremnost za put ka NATO-u i mi želimo pomoći u tom pravcu, pogotovo u Sarajevu”, rekao je on.

Može li BiH postati članica NATO-a prije Srbije?

To meni nije istaknuto kad sam došao u Sarajevu, ja sam bio impresioniran dolaskom, bio sam impresioniran i gradom i nije nam to tako snažno izrečeno u tom trenutku. Sve zemlje u regiji trebaju sarađivati blisko jer su susjedi, ali svaka zemlja treba samostalno napredovati u pravcu članstva u NATO-u. Čak i u susjedstvu, iako Srbija nije članica NATO-a iako Hrvatska i neke druge zemlje jesu one učestvuju u zajedničkim vježbama i spremne su učestvovati u sigurnosnim pitanjima”, dodao je Lord Howell.

Postoje li poteškoće zbog odnosa u regionu?

Jesmo upoznati i svjesni smo teškoća i oni se odnose više na Srbiju nego na vašu zemlju. Jer dosta zemalja priznaje Kosovo kao neovisnu državu dok to Srbija još ne čini’‘, istakao je.

Na pitanje kakvu ulogu imaju velike svjetske sile po pitanju odnosa u regiji i BiH, kazao je:

Mislim da je to lako pitanje, Rusija ima dosta negativnu ulogu i nastavlja svoj uticaj koji se čini negativnim i bez nekih pozitivnih strana kao što su ekonomska pomoć ili napredak u liberalnim odnosima. Što se tiče SAD, situacija je drugačija. Oni su učestvovali u d sporazumu. PRedsajednik tramp je naglasio da možda neće biti tako angažirane. Mi u Veikoj Britaniji želimo zdržati snažni podršku bez obzira da li djelujemo u okviru EU ili ne. Negativan uticaj imaju Rusija, a pozitivne zemlje su Amerika – možda ne toliko kao ranije. Primjećujemo uticaj Turske, nisam siguran da je sad njen uticaj pozitivan. Imamo uticaj arapskog svijeta čiji je uticaj mješovit. Imate investicije iz Kine koje obično dolaze bez političkih zahtjeva i to je to ukratko“, istakao je.

Cijeli intervju pogledajte u videoklipu ispod.