Izvještaj Doma lordova o BiH: Velike sile mijenjaju uloge

Vijesti 10. jan 201818:00 > 19:06
Screenshot

Izvještaj Komiteta za međunarodne odnose Doma lordova upućuje na probleme u Bosni i Hercegovini te prijetnje koje joj dolaze od stranih sila.

Dragan Čović je jedini od bh. političara koji je imenom i prezimenom pomenut u ovom izvještaju i to zbog težnji za trećim entitetom.

Lord Howell za N1 kaže da je želja Britanije bila i ostaje da se ne dozvoli povratak nestabilnosti na Zapadni Balkan.

Rusija je jedna od onih zemalja koje igraju negativnu ulogu i nema gotovo nikakvu pozitivnu stranu. Primijetili smo i jednu drugačiju ulogu koju igra Amerika, a koja je drugačija od vremena Dejtona. Mi ovdje u Britaniji vam želimo nastaviti pružati pomoć i podršku, bez obzira da li je to pod EU sporazumima ili ne. Na Zapadni Balkan gledamo kao na prostor u kojem smo imali uticaj u prošlosti I želimo ga imati i u budućnosti“, smatra Lord Howell.

Šefik Džaferović smatra kako je potreban pojačan angažman međunarodne zajednice. Po njegovom mišljenju to bi trebali biti I Brisel I Washington I London jer je malo potrebno da se od BiH napravi funkcionalna država.

Ono što jeste osnovni problem je da je uloga međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini od 2006 godine pa naovamo stalno slabila. Slabljenjem uloge međunarodne zajednice u BiH digle su glavu antibosanske političke snage i pokušavaju da realiziraju neke svoje interese koji su protivni interesima BiH“, ističe Šefik Džaferović.

Iz opozicije pak poruka kako nije iznenađujuće da se u ovom izvještaju nalazi ime Dragana Čovića jer mu međunarodna zajednica već duže vremena šalje upozorenja.

Njegovo spominjanje u ovom izvještaju je samo kontinuitet poruka koje on kao iskusan političar dobro razumije. Sad je na njemu da odluči da li će nastaviti politiku koja više liči na politiku Milorada Dodika nego na politiku Dragana Čovića jer postoji neka veza između te dvije politike I da li će ući u obračun sa svim I svakim na svijetu“, ističe Saša Magazinović.

Predsjednik NSRS Čubrilović koji je učestvovao na jednom od sastanaka izražava sumnje u stavove Lordova.

“Vjerujem da ti ljudi nisu mogli za nekoliko dana koje su proveli ovdje u Bosni i Hercegovini mogli pravu sliku o Bosni I Hercegovini da steknu. Suviše je to malo vremena, malo prostora. Pa možda je i diplomatija koja je tu prisutna u kontinuitetu uticala na neke njihove savjete i sugestije”, poručio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.