Crnadak: RS dovedena u ravan sa regijom sumnjivog značaja

Vijesti 11. jan 201816:21 > 16:26
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na press konferenciji pojasnio je novinarima prirodu posjete delegacije Južne Osetije BiH povodom dana RS.

Crnadak je novinarima kazao da ta posjeta nema veze sa njegovom institucijom.

“Ovih dana dosta je pažnje privukla posjeta delegacije Južne Osetije Banjaluci. Tačno je da smo dobili protestnu notu Gruzije, na koju je Ministarstvo uputilo odgovor. Očekujem da na tome i ostane, i da ne bude posljedica po odnose dvije zemlje”, naveo je Crnadak.

Međutim, ministar vanjskih poslova BiH smatra da je tu bitna druga stvar.

“Podržavam međunarodne aktivnosti Republike Srpske, smatram da RS mora da ima mnogo više međunarodnih aktivnosti i kvalitetnijih aktivnosti. Ovo što su uradili sa Južnom Osetijom – nanijelo je štetu RS na međunarodnom planu”, kazao je Igor Crnadak.

“Ovo je bilo devalviranje značaja, u istu ravan je stala Republika Srpska sa jednom regijom sumnjivog međunarodnog značaja, veličine Prnjavora. To nije nešto što treba RS”, pojasnio je.

On je kazao da bh. entitet treba da ima kvalitetnije međunarodne odnose i bolje međunarodno prisustvo.

“Postavljam pitanje, zašto nismo imali predsjednika Bavarske, Lombardije, Katalonije, snažnijih regija u snažnijim zemljama – nego ovo što smo imali. Ovo je nanijelo štetu Republici Srpskoj”.

Odgovorio je i na upite koje je dobio oko američkog diplomate Bryana Hoyta Yeea.

“U potpunosti dijelim stav koji je iznio predsjednik Srbije Vučić. Radi se o jednom diplomati – profesionalcu, koji govori u ime State Departmenta, predstavlja Washington i poštujem ga. Pored toga, on podržava Dejton, poštuje RS: Ne vidim razlog zašto ne bio dobrodošao u Banjaluku ili bilo gdje. Nije interes naroda i institucija RS da ulazimo u direktnu konfrontaciju sa SAD-om zbog nezadovoljstva jednog čovjeka”, naveo je Crnadak.

Crnadak je boravio i u posjeti Mađarskoj, gdje je sa tamošnjim ministrom vanjskih poslova razgovarao o bilateralnoj saradnji u 2018. godini.

“Važna stvar je naravno nastavak podrške Mađarske i Višegradske četvroke BiH na evropskom putu, nakon što vratimo upitnik u Brisel. Gospodin Szijjart (Peter) je potvrdio dolazak u Banjaluku 23. februara, kada će biti održana ministarska regionalna konferencija”, kazao je Igor Crnadak.

Jedino pitanje novinara bilo je pojašnjenje protestne note Gruzije. Crnadak je kazao da je odnos dvije zemlje uspostavljen na povjerenju, te da Ministarstvo vanjskih poslova nije učestvovalo u posjeti delegacije Južne Osetije u Banjaluku.

Izrazio je nadu da taj događaj neće utjecati na odnose BiH i Gruzije.