"Mi smo spremni zapaliti ovu zgradu, a mi ćemo biti u njoj"

Vijesti 11. jan 201819:16 > 19:17
Izvor: N1

Blizu 40 rudara rudnika "Stara jama" iz Zenice, stupili su u štrajk glađu - a vlastima i Elektroprivredi poslali su poruku da od zahtjeva neće odustati.

“Mi krećemo u štrajk glađu. Imaju tri dana roka. Ukoliko ne uplate, mi smo u 12 sati spremni zapaliti ovu zgradu, a mi ćemo biti u njoj”, kazao je Tehvid Smriko, rudar.

Nekadašnji Dom rudara u Zenici postao je dom za 40 štrajkača glađu. Tu planiraju ostati do ponedjeljka, a do 12:00 sati su dali rok Vladi FBiH i Elektroprivredi da ispune njhove zahtjeve.

Naime, od 2009. rudarima nisu uplaćeni doprinosi. Penzionisati se ne mogu, a 118 njihovih koleg imaju privremenu penziju – koja nije trajno rješenje.

Elektroprivredu pozivaju da riješi problem.

“Kada je u pitanju obećanje, koje je dati 5. pa rečeno da će biti do 9.1. mi smo kao Sindikat bili upoznati s tim. Nadali smo se da će biti završeno. Kada smo vidjeli da ne ide – Sindikat je donio odluku o štrajku glađu”, kazao je predstavnik Sindikata Hardo.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao:

“Vidjeli da Uprava nije odgovorila pozivu – a Vlada je ispoštovala ono što je obećala, uvezala staž – potrošila oko milion i pol KM, kroz uvezivanje, kroz pomoć, kroz transfere nižim nivoima – kako bismo pomogli da to društvo prebrodi probleme”.

Rok je tri dana – a nakon toga, najavljuju štrajkači, spremni su i na radikalnije poteze.