Steinmeier: Očekujem više napretka u životu građana BiH

Vijesti 12. jan 201816:30 > 16:31
Reuters

Predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier izrazio je očekivanje, tokom susreta sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Željkom Janjetovićem, da će u 2018. godini i u godinama koje dolaze biti mnogo više optimizma i napretka u životu bh. građana.

Steinmeier i Janjetović razgovarali su nakon tradicionalnog novogodišnjeg prijema u predsjedničkom dvorcu Schloss Bellevue u Berlinu priređenog za predstavnike diplomatskog kora, gdje je bh. ambasador zahvalio Steinmeieru za dosadašnji angažman kada je u pitanju BiH, ali i cijela regija zapadnog Balkana.

U okviru ceremonije, predsjednik Njemačke u govoru je istaknuo da su svijetu danas više nego ikada potrebni demokratija, otvorenost i harmonija, te da je za Njemačku, pored njenog prosperiteta, veoma važan i prosperitet Evropske unije, ali i zemalja u njenom susjedstvu i šire.

Dodao je da se današnji moderan svijet ne gradi na ekskluzivnoj nacionalnoj osnovi gdje svako gleda samo svoj kratkoročni interes, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.