Helsinški odbor za ljudska prava o "Srbskoj časti"

Vijesti 14. jan 201814:59 > 15:01
N1

U Helsinškom odboru za ljudska prava, izražavamo najdublju zabrinutost zbog okupljanja pripadnika organizacije "Srbska čast" i podmlatka Veterana RS „Powers“, u sali za sjednice Narodne skupštine RS, sa kontroverznim porukama i nejasnim ciljevima, saopšteno je iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

“Pozivamo najviše predstavnike Narodne Skupštine RS, da informišu javnost i objasne razloge okupljanja ovih organizacija u najvišem zakonodavnom organu RS. Uvjereni smo da su predstavnici vlasti u RS svjesni osjetljivosti i rizika ovakvih postupaka u postkonfliktnom društvu, koje sa sobom nosi nerazriješene, tragične terete nedavne prošlosti.

Smatramo neophodnim, da javnost bude upoznata sa potpunom pozadinom ovog okupljanja, te učešćem pojedinaca iz vrha vlasti u organizovanju ovog događaja, a u cilju spriječavanja izazivanja nepovjerenja u institucije RS, širenja glasina i nesigurnosti.

Uvjereni smo da ovakvi događaji ne doprinose izgradnji mira, stabilnosti i međuetničkog i međureligijskog povjerenja u BiH”, stoji u saopćenju.