Građevinska mafija u BiH: Preprodaje, iznude i smrt radnika

Vijesti 04. feb 201516:52 > 19:21
Anadolija

Istraga o nesreći u centru Sarajeva i dalje traje, a nadležni i dalje bez odgovora na pitanje ko u BiH zapravo odgovara za posljedice propusta u građevinskom sektoru.

 U Sarajevu su nedavno poginula dvojica radnika  firme “Famus gradnje 3” kada se obrušila oplata na objektu. Istraga je u toku, a zid šutnje podignut je u nadležnoj opštinskoj inspekciji.

Podsjetimo i na slučaj kada je Mile Radišić pravosnažno osuđen zbog mešetarenja na berzi akcijama “Medicinske Elektronike” osim tog preduzeća od grada Banja Luka kupuje atraktivno zemljište za 4,4 miliona KM iako je vrijedno 12 miliona KM. Na tom mjestu danas je Radišićev poslovno-stambeni kompleks vrijedan 200 miliona KM. Zbog završetka ličnog biznisa osuđeni Rdišić tražio je od Ustavnog suda BiH odlaganje zatvorske kazne. Istraga je obustavljena. Povezivan je sa političkim vrhom Republike Srpske što je svojevremeno komentarisao ovako:

“Mi jesmo dugogodišnji prijatelji i drugovi i poznanici, ali odnos mene i Milorada Dodika i ove firme nema veze.”

U istrazi o kupovini spornog zemljišta,  između ostalih, saslušan je i bivši gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović, aktuelni poslanik SNSD-a koji je o tome odbio govoriti uz opasku da se slučaja ne sjeća.

Korupcija nagriza građevinski sektor tvrdi i prvi čovjek Federalne uprave inspekcije Ibrahim Tirak. Ističe zastarjelo zakonodavstvo u oblasti zaštite na radu, nestručnost, loš kvalitet materijala…

Uštede na uštrb sigurnosti radnika, zgrade od osam umjesto pet spratova, tržni centri površine 30 umjesto 20 hiljada kvadrata, iznude i preprodaje građevinskog zemljišta. Sve je to slika građevinskog sektora u Bosni i Hercegovini. Sektora bez državnog ministarstva, rasparčanog između entiteta, kantona i opština. Promjene se ne dešavaju ni nakon smrti radnika.

Više u prilogu Milice Vučetić.