"Izborni zakon se može mijenjati u izbornoj godini"

Vijesti 15. jan 201817:38 > 19:01
N1

Članovi Glavnog vijeća HNS-a pripremili su amandmane na rezoluciju Vijeća Evrope o BiH koja bi se trebala uskoro naći na dnevnom redu. Riječ je o amandmanima koji se odnose na izmjene izbornog zakona.

U nacrtu rezolucije Vijeća Evrope o BiH, pozivaju se politički akteri u našoj zemlji na neophodne promjene Ustava, kako bi se izbori mogli provesti u skladu s presudom Sejdić-Finci i odlukama Ustavnog suda.

“Vidjet ćemo šta možemo popraviti, a mislim da neke stvari možemo i trebamo popraviti, prije svega kad se govori o neimplementaciji odluka Evropskog suda. To se posebno podcrtava ovdje. Treba imati u vidu da to već dugo traje”, ističe Bariša Čolak, predsjednik Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a.

Međutim, glavni fokus je na izmjenama izbornog zakona, kroz koje treba riješiti izbor članova Predsjedništva BiH, čime bi se ujedno zadovoljio i osnovni demokratski pristup u BiH, kaže Božo Ljubić. Zaključuje da je krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi ovom pitanju.

“Tim više što Vijeće Evrope traži da se to hitno provede, da se to uradi najkasnije šest mjeseci prije izbora. Prema tome, na taj način propadaju prigovori nekih aktera, pogotovo iz Sarajeva, da se u izbornoj godini ne može mijenjati Izborni zakon. Evo Vijeće Evrope kaže da može i da treba”, poručuje Ljubić.

Osim izbora članova Predsjedništva BiH, sporni su oni dijelovi koji se odnose na Dom naroda Federacije BiH i Mostar. SDA ne podržava HDZ-ov prijedlog, a neće ga podržati ni SDP, koji, kako u ovoj stranci tvrde, na već postojeće, uvodi nove diskriminacije u izborni proces.

“Smatramo da postoji većina u državnom Parlamentu, koja će izglasati prijedlog tehničkih, odnosno, prema našem mišljenju, suštinskih, izmjena Izbornog zakona BiH, u vidu uvođenja novih tehnologija u izborni proces. Time bi se zaustavile zloupotrebe prilikom brojanja glasova i izborna volja bila bi rezultat volje građana”, tvrde u SDP-u.

Više detalja ima Đenana Kaminić.