"Srbska čast" duže vrijeme u fokusu sigurnosnih organa BiH

Vijesti 16. jan 201817:35 > 19:24
N1

"Srbska čast" je paravojna formacija, ostaje pri svom stavu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. To je ilustrovao fotografijama za koje tvrdi da su pripadnici "Srbske časti" u elitnim uniformama i naoružani do zuba.

Smatra simptomatičnim da su učestvovali u defileu povodom 9. januara i da su se fotografirali s Miloradom Dodikom. Za neke članove ovog udruženja rekao je da imaju dosije od ranije, a da su pojedinci osuđivani za najteža krivična djela.

“Da ne ispadne da pričam. Evo. Jesu li to humanitarci pod znakom ‘Srbske časti’? To je srpska nečast. I želim da raskrinkam ko su lopovi i kriminalci, a šta je ‘Srbska čast’ i ko su pošteni ljudi”, kaže Mektić.

On kaže da duže vrijeme prikupljaju podatke o ovoj grupi, ali da nisu očekivali da će se pojaviti na Danu Republike Srpske u Banjaluci. Ponovio je da će sve dokaze uputiti Tužiteljstvu BiH.

Na pitanje da li će pripadnicima “Srbske časti” iz Srbije biti zabranjen ulaz u BiH, Mektić je odgovorio da su to operativni podaci, ali da već postoji baza sa imenima osoba koje su potencijalna opasnost za sigurnost BiH. S druge strane, predstavnici vlasti Republike Srpske, koje je Mektić prozvao, odlučno odbacuju navode o paravojnim formacijama.

Opširnije u prilogu Borisa Breze.