"Uplatite da vidite svoj genetski kod i porijeklo"

Vijesti 17. jan 201811:08 > 11:32
N1

U Sarajevu je nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je ranije prekinuta.

Poslanici bi trebali nastaviti raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je uputio Dom naroda nakon što ga je usvojio, na prijedlog Kluba hrvatskih delegata

“Želim da kažem da sumnjam u namjeru da je uopšte cilj većeg broja političkih stranaka na vlasti da se Izborni zakon promijeni. Oni žele da stvore privid borbe za rješenje ovog pitanja. Konačani cilj je da se Zakon ne promijeni, da se uđe u izbore, da se održe, a da se onda uz snažan politički uticaj na članove CIK-a kreiraju rezultati izbora. Legitiman izbor je ono što narod želi. Bit će vrlo brzo prilika da se na taj način ovdje pokažemo i glasanjem za zakone koji će biti u proceduri”, kazao je Saša Magazinović iz SDP-a.

Zaim Backović iz BPS-a kazao je da “ne može sebi doći gdje današnja diskusija ide”.

“Koliko replika, krivih navoda i ništa veze s vezom nema, odnosno nema veze sa zakonom o kojem bi trebali da govorimo. Ne mogu sebi da dođem kako se interpretira Ustav moje države, prvi član koji je sveto pismo za ono gdje mi stremimo, Konvencija o ljudskim pravima. To je prvi član Ustava BiH. Komuniciram sa ljudima, šetam, interpretacija koju mi ovdje imamo ‘izbor iz konstitutivnih naroda’ je potpuno pogrešna. To nije tačno, to nije ustavno”, kazao je Backović.

“Onemogućavamo pravo da budu kandidirani. Ima jedan gospodin koji je bio moj radni kolega u Ministarstvu privrede kada sam bio ministar. Hrvat je, vrlo kvalitetan čovjek, ali nema šansu da bude kandidiran zato što je iz Sarajeva. I moj Miro Grbavac sa Stupa, ili moje sportske kolege iz Tuzle koji su Hrvati… Koliko ste ovo egzaktno računali toliko ste egzaktno omanuli. Odakle vam pravo da brojite krvna zrnca, bilo kome ko ovdje sjedi. Odštampat ću vam jedan sajt, uplatite to da vidite svoj genetski kod i porijeklo odakle ste. Živo me zanima kako ćete reagirati. Sad je diskont cijena genetskog koda, 66 dolara, dobijete ga vrlo brzo iz SAD. Začudit ćete se. Najmanje ćete biti ono što mislite da ste”, kazao je Backović.

“Učinimo da građani BiH žive normalno, da žive bez ove presije koju smo napravili. Ako Boga ima, ja duboko vjerujem da ga ima, onda smo svi njegovi. Svi smo pred njim isti. Kako mu se molimo ili klanjamo nema nikakve veze. Samo ono što nosimo u duši prema ljudima vrijedi. Naše zlo, koristoljublje uništava ovu zemlju. Ovdje je bitno imati što više kula zaboravljajući da će u konačnoci svi biti smješteni u najljepšu vilu, dva puta jedan metar, zavisno od terena”, naveo je poslanik BPS-a.

“Ovakvim pristupom još ćemo više prazniti BiH. Ja neću podržati ovakve vrste izmjena zakona. Nisu svi Bošnjaci islamske vjeroispovijesti, nisu svi Hrvati katoličke vjeroispovijesti, nisu svi Srbi pravoslavne vjeroispovijesti. Nemojte to nikada smetnuti s uma”, kazao je Backović.