Đonlagić: Bacanje prašine u oči građanima BiH

Vijesti 17. jan 201817:31 > 17:36
N1

Zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dženan Đonlagić kazao je u programu N1 da je ''sva hajka oko budžeta zapravo bacanje prašine u oči građanima''.

Prema njegovom mišljenju, stranke iz vladajuće koalicije vrlo lako se dogovore kad su u pitanju kadrovska rješenja i imenovanja. Bilo je jasno, kako je naglasio, da niko ne posjeduje hrabrost da bez uplata ostavi desetine hiljada korisnika budžeta.

‘Trakavica koja traje nekoliko sedmica unutar vladajuće koalicije je konačno rezultirala da je njihov prijedlog koji su njihovi ministri predložili, dobio podršku. Nikada nije bio ovoliki broj amandmana, 350. Zanimljivo je da Vlada nije prihvatila niti jedan. Čak i od vladajućeg partnera SBB-a, oni su u jednom trenutku su povukli amandmane pod argumentom ili izgvorom da će u toku godine biti rebalans i da će biti uvaženo. Ono što je meni obilježje budžeta je to što je to klasični predizborni budžet. Njegov iznos je potpuno nerealan. 600 miliona predviđeno je zaduživanje: domaće i inostrane.Otkud sada nekakva naknadna pamet da se pokupi novac s računa javnih preduzeća da se grade ceste? Prvo, tu odluku ne može donijeti Vlada već skupštine, upravni i nadzorni odbori preduzeća”, rekao je gost N1 televizije.

Potom je govorio o dobicima javnih preduzeća koja teško posluju pa je teško očekivati da eventualne dodatni troškovi ne ostave utisak na poslovanje njih samih.

‘Svjedoci smo da Elektroprivreda BiH ima problema i da se najavljuju neki gubici. Ako ima neke akumulirane dobiti, novac će se morati koristiti za to. S druge strane BH Telecom, ako mu se uzme dobit, kako će unaprijeđivati svoje usluge? I na koncu, ovo treba posmatrati u kontekstu da je vlast potpisala pismo namjere s MMF-om prema kojem će revizori ući u BH Telecom da uradi dubinsku analizu. Ako mu se uzme novac, to se može odraziti samo na obaranje njegove vrijednosti”, primijetio je Đonlagić.

On je kazao da su postojala bolja rješenja za izvore sredstava.

‘Budžet je samo paravan. Kad se radi o imenovanju u javne ustanove, to sve besprijekorno funkcionira. Sva ova hajka i cirkus kako budžet neće usvojen su bile samo prašine građanima u oči. Ja sam bio potpuno siguran da će se oni dogovoriti i usvojiti budžet. Niko nema tu hrabrost, da se desetine hiljada korisnika budžeta ugroze s aspekta isplata. Mislim da su promašili metu odakle da pokupe ta sredstava. Imala su dva savršena alternativna izvora. To su koncesione naknade i oporezivanje igara na sreću”, ispričao je Đonlagić u emisiji Dan uživo N1 televizije.

Više o ovoj temi u informativnim emisijama N1 televizije.