Nastavljen protest radnika banjalučkog "Kosmosa"

Vijesti 05. feb 201509:30 > 09:32
Kosmos.ba

Dio radnika banjalučkog „Kosmosa“ i danas se okupio u banjalučkom Parku „Mladen Stojanović“ uz zahtjev za smjenu rukovodstva tog preduzeća i isplatu plaća.

U izražavanju nezadovoljstva u parku, nedaleko od zgrade Vlade RS-a, nije ih omeo ni snijeg i temperatura od nula stepeni Celzijusa.

Kažu da ostaju u štrajku sve dok se ne promijeni loša situacija u ovom preduzeću.

Radnici tvrde da im uprava “Kosmosa“ duguje 14 plaća te da im sedam godina nije uplaćeno penziono i zdravstveno osiguranje.

Nije im isplaćena ni ranije obećana jedna zarada, iz decembra 2013.godine.

S druge strane, direktor „Kosmosa“ Dragan Ilić tvrdi da je s radnicima koji nisu u štrajku osposobio minimalnu proizvodnju kako bi ispoštovali rokove prema poslovnim partnerima.

“Izlaz je u tome da imamo posao i da naplaćujemo rad”, navodi Ilić.

U „Kosmosu“ postoje dva radnička sindikata podijeljena u stavovima da li treba ići u štrajk i zadržati sadašnje rukovodstvo.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a nedavno su obećali da će Vlada RS-a razmatrati mjere za prevazilaženje problema u kojima se nalazi privredno društvo „Kosmos“.

Komisija koju je ministar industrije, energetike i rudarstva imenovao 15. januara ove godine, završila je analizu stanja u „Kosmosu“ i sačinila detaljnu informaciju koja je upućena Vladi RS-a na razmatranje i usvajanje.  

Ostaje da Vlada RS-a razmotri ovu informaciju i zauzme stav o pitanju preduzimanja aktivnosti i mjera za prevazilaženje problema u kojima se već duže vrijeme nalazi „Kosmos“ Banja Luka.