"BiH je skoro u fazi Darvinizma, a najjači su kriminalci"

Vijesti 22. jan 201809:29 > 09:54
N1

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije podržao amandman na budžet kojim bi se djeci u autističnom spektru obezbijedilo pravo na obrazovanje. Državni Parlament odbio je amandman za nabavku GPS narukvica.

Amandmanima se ne mogu riješiti stvarni problemi djece sa poteškoćama u razvoju, potrebno je sistemsko rješenje, a nadležna je država.

Maja Gasal-Vražalica i Dževad Adžem, zastupnici Demokratske Fronte u Parlamentu BiH i Federacije BiH bili su gosti jutarnjeg programa N1 televizije.

Koliko smo daleko od rješenja?

Daleko smo sa ovom konstalacijom vlasti, odnosno ovih zastupnika i zastupnica, vlade i Vijeća ministara, od bilo kojeg rješenja što su potvrdili odbijanjem amandmana. Zahvaljujem se svim medijima koji su popratili dešavanja i pozitivno uzburkali javnost. Na taj način su isplivali na površinu odbijeni amandmani što nam daje snagu da bi mogli poduzeti dalje korake sa kolegama i sa osobama sa invaliditetom“, kazala je Maja Gasal-Vražalica.

Dževad Adžem, zastupnik u Parlamentu FBiH, kaže da politika nema nikakvu ulogu u BiH, iako ima glavnu ulogu.

Nakon ova 2-3 dana razmišljanja shvatio sam da je to dobro. Da je usvojen, ne bi bilo priče. Pitanje je jesmo li demokratsko društvo, jesmo li osjetiljvi. Smisao države je da pomogne one koji ne mogu da se snađu sami. Razlika između Darvinizma i države je u tome da darvinistička teorija pretendira da će ostati samo najjači. Odbijanjem anadamana pokazalo se da smo skoro u fazi Darvinizma, da je cilj da opstanu samo najjači. A najjači su isključivo kriminalci, vlast koja ima dugotrajnu vezu sa kriminalom. Svi drugi su ugroženi, od medija ,akademske zajednice, običnih ljudi… A vlast biraju građani“, kazao je za N1.

Gasal-Vražalica je kazala da su neki parlamentarci isključili svoje kompjutere iz struje za vrijeme glasanja, kako ih sistem ne bi registrovao da su prisustvovali sjednici.

Zastupnici i zastupnice ne odustaju od onoga što su naredile centralne stranaka, a to je da se amandmani opozcije ne podržavaju. Vjerovatno i ne čitaju o čemu se radi. Mi smo ih upoznali šta je suština, ali vladajuća koalicija to nije htjela podržati. Kao čovjeka me buni da niko od kolega u Zastupničkom domu nije ustao i rekao da bi to trebalo riješiti na neki drugi način. Samo su čekali kada će predsjedvajuća dati znak za glasanje“, kazala je gošća Novog dana.

Adžem ističe da je on uputio deskriptivno najveći amandman ikada u Parlament fBiH.

Želio sam da se shvati važnost. Ali Vlada FBiH je vruć krompri gurnula u ruke Predstavničkog doma koji nije imao mogućnost da ga usvoji jer bi dosšo u pitanje usvajanje budžeta.

On je kazao da Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem nije shvatila snagu građana.

Građani FBiH bi trebali znati da je udio javne potrošnje u BDP oko 47 posto. U javnu potrpšnju ide 10 milijardi. 5,6 posto BDP ide za obrazovanje, a 1 posto je 200 miliona. To znači da milijardu i 400 miliona KM FBiH troši na obrazovanje. 10 posto za zdravstvo, to su dvije milijarde. 16,7 posto u sektoru socijale. To je oko 32 posto. To su ogromna sredstva. Ne shvatljivo je da Vlada ne može odrediti jedan od prioriteta. Svako normalan se upita je li to moguće da je odbijeno er mi govorimo o 200.000 KM. Bilo koja vlast mora biti odgovorna prema zakonu i građanima“, dodao je Adžem.