Usvojena Deklaracija o politici i položaju hrvatskog naroda

Vijesti 22. jan 201810:16 > 10:18
HSP

Hrvatska stranka prava (HSP) održala je sjednicu Glavnog stana u Sarajevu na kojoj je bilo govora o planu i programu rada za ovu godinu koji uključuje formiranje 20 podružnica i 6 županijskih vijeća.

Za njih su određeni i povjerenici za županije i to za ZHŽ Marko Pinjuh, HNŽ Anđelko Filipović, HBŽ Boro Džale, te Sarajevsku Zlata Gafić, Posavsku Mato Filipovići i SBŽ Vladimir Perić. U Predsjedništvo HSP-a imenovan je prof. Vinko Drinovac, a u Glavni stan dipl. ing. Ivan Čamber-Ico, za trećeg dopredsjednika stranke imenovana je zastupnica u NS RS Ivana Lovrić, dok je za zamjenika predsjednika imenovan dr. Vinko Jakić.

Glavni stan je donio Odluku o održavanju Programske konvencije HSP za 23. 5. 2018. godine na Spomen dan dr. Ante Starčevića, u Mostaru u Hrvatskom domu Kosača sa 500 izaslanika, gdje će se predstaviti Izborni program HSP-a za Opće izbore u listopadu ove godine. 

Usvojena je i „Deklaracija o politici i položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini“, koja pobliže govori o trenutačnoj lošoj politici HDZ BiH koji hrvatski narod vodi u nacionalnu manjinu a možda i politički nestanak.

“Politička mantra i najveći PR ili marketinški trik, priča je o Izbornom zakonu u BiH. Naime, trenutačni izborni zakon su donije upravo HDZ BiH i SDA i njima ide najviše u koristi ovakvo stanje, a nametnuta priča ima samo jedan jedini cilj a to je homogenizacija biračkog tijela hrvatskog naroda koji bi opet trebao glasovati za HDZ BiH, iako nije ispunio nijedno dosadašnje obećanje kao što su „treći entitet“ ili televizijski kanal na hrvatskom jeziku”.

“HDZ BiH koji trenutačno predstavlja Hrvate u BiH, pored pogubne parlamentarne politike, vodi i gospodarsku politiku koja se zasniva na zapošljavanju stranačkih članova i podobnih u javnim poduzećima i agencijama. Riječ je o fiktivnom ili lažnom zapošljavanju, odnosno političkom zbrinjavanju, na teret svih Hrvata u BiH koji će morati plaćati te djelatnike koji nemaju radno mjesto nego su politički zbrinuti i njihov jedini posao je onaj vezan za lobiranje i osiguravanje glasova tijekom izbora. Takva nerealna zapošljavanja škode cijelom društvu, jer kod mladih šalje lošu poruku, kriterij zapošljavanja je stranačka pripadnost, a ne učenje ili studiranje, i dovodi do frustracija i nezadovoljstva koje se izražava masovnim odlaskom mladih iz cijele BiH, a posebice sa hrvatskih većinskih prostora gdje je u vlasti HDZ BiH od Predsjedništva BiH, preko državne razine, Federacije BiH, županija sa hrvatskom većinom i samih općina kao lokalne razine vlasti”.

“HSP se zauzima za opstanak mladih i hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog naroda i gospodarsko jačanje i pozicioniranje koje će dugoročno i na realnim osnovama omogućiti opstanak i prosperitet od Hercegovine do Središnje Bosne i Posavine. Na ovom tragu žele se graditi novi politički odnosi i relacije sa ljudima i partnerskim strankama, kako bi se zaustavio proces propadanja svih naroda i građana, a posebice najmalobrojnijeg hrvatskog naroda u BiH”.