Bivši radnik se popeo na zgradu, intervenisala policija

Vijesti 22. jan 201810:57 > 11:02
N1

Bivši radnik Tvornice transportnih uređaja (TTU) iz Tuzle i bivši sindikalni lider Mehmed Terzić jutros se tokom redovnog protesta ponedjeljkom popeo na staru zgradu direkcije TTU-a nakon čega je intervenisala policija.

Terzić je isti potez napravio i prošle sedmice kada je prijetio da će skočiti sa zgrade ukoliko federalni premijer Fadil Novalić ne ispuni obećanje koje je dao radnicima u novembru 2015. godine. Terzića su od njegovog poteza odgovorili drugi bivši radnici.

Manja grupa radnika ovog preduzeća okupila se danas ispred kapije TTU-a na protestu zbog toga što se ne realizuje obećanje iz 2015. godine o njihovom socijalnom zbrinjavanju, uvezivanju radnog staža i isplati zaostalih plaća, kao i dobijanju radnih mjesta u tvornici TTU Energetik koja je počela s radom prošle godine.

– Meni duguju blizu 6.000 maraka, staž nam nije uplaćen, a obećanje da ćemo u novoj firmi dobiti posao ostalo je mrtvo slovo na papiru – izjavio je Terzić okupljenim novinarima.

Popeo se na protivpožarne stepenice zgrade u vlasništvu firme i tu je želio ostati do ispunjenja zahtjeva, ali ga je policija bez primjene sile “skinula” sa stepenica.

– Neću odustati, kad policija ode ja ću se opet popeti. Ova zgrada je građena našim parama. Oko 150 radnika našlo se na ulici, a u novoj firmi TTU Energetik posao je dobilo samo 58. Šta je s ostalima? – pita Terzić.

N1
N1
N1
N1
N1
N1