Poruka Vladama, Terzić dva puta pokušao samoubistvo

Vijesti 22. jan 201817:18 > 19:19
N1

Mehmed Terzić, bivši radnik TTU-a danas se popeo na obližnju zgradu i prijetio samoubistvom. Intervenirala je i policija i Terzića prisilila da siđe.

Nakon tri decenije rada u firmi, Mehmed Terzić se odlučio, kako kaže, iz očaja popet na zgradu. Višegodišnji protesti pa i štrajk glađu, nisu urodili plodom.

“Nikoga nisam ugrozio. Popeo sam se na ovaj objekat koji nije privatizovan, nije prodat, da spavam ovdje dok mi se na daju moje pare i uvežu radni staž”, ističe Terzić.

Odlaskom firme u stečaj 2015. godine, Federalna i kantonalna vlada obećale su radnicima da će se od 240 radnika, 150 angažovati ponovo u novoj firmi „TTU Energetik“ čiji je vlasnik Elektroprivreda i RMU Banovići. Ostali radnici su trebali biti zbrinuti po raznim osnovama.

“Išao sam i predavao ovdje. Aplicirao sam nekoliko puta da se vratim na posao. Međutim, od toga ništa. Rekli su: ‘Zvat ćemo Vas nekad’. Vrijeme prolazi, a ja sam na cesti”, otkriva Slobodan Lazić, bivši radnik TTU-a.

U novoj firmi radi oko 50 njih, ostali u agoniji. U podmaklim godinama, bolesni, bez penzije, bez plate, jedva preživljavaju.

“Imam 64 godine. Da ideš raditi gdje, nisam na bauštele. I onda niko te ne prima. Neće niko. Bezbeli mlađe prima. Žalosno je šta rade”, kaže Bono Tomić, bivši radnik TTU-a.

“Ja sam ratovao četiri godine za ovo. Radio čitav život i mladost ostavio za ovu firmu i sada nemam ništa. Hajde kući sad pješke. Ja živim na Par Selu i valja sada sedam kilometara ići pješke kući jer nemam para za autobusa. Žena mi ne radi, ja ne radim. Što uzašovim nogom i posijem, to jedem”, dodaje Marinko Divković, bivši radnik TTU-a.

Ovi ljudi više se ne nadaju da će dobiti šansu za novi posao. Žele samo isplatu potraživanja i da izađu iz dugogodišnje neizvjesnosti.

“Šta oni hoće? Šta je svrha moga života? O čemu više da pričamo? Stečajna uzela naše pare i s njima raspolaže. Neda nam naše pare, neda mi staž. Šta treba da radim? Revolucija, narode, revolucija”, poručuje Terzić.

Stečajna upravnica Alisa Bijedić nam je kazala da je do sada uplaćeno 12 godina staža i isplaćeno osam plata zagarantovanih stečajem. Preostalih 16 mjeseci staža bit će uplaćeno nakon prodaje još jednog dijela imovine firme. Radnici potražuju i neisplaćene plate iz radnog odnosa.

Zgrada Tvornice transportnih uređaja danas je opet aktelna po tom što je Mehmed Terzić već dva puta pokušao izvršiti samoubistvo s nje. Mehmed Terzić i njegove kolege već godinama pokušavaju dobiti samo ono što su zaslužili.