"Politika se vodi u institucijama, a ne kafanama"

Vijesti 23. jan 201817:38 > 18:04
N1

Klubovi poslanika SDP-a BiH i Demokratskog fronta /DF/ zakazali su za danas vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ na kojoj bi trebalo da bude razmatran zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

U dvorani su bila 43 zastupnika. Kvoruma nije bilo, samim tim niti sjednice. Gosti Dana uživo bili su Ismet Osmanović (SDA) i Davor Vuletić (DF), a raspravljano je upravo o razlozima zakazivanja ovakve sjednice.

Ta sjednica ovako kako je zakazana je bila osuđena na propast i samo pokušaj iz prostog razloga što parlamentarna manjina je znala da ne može skupiti kvorum i od tog zakona nema ništa. Oni da su to htjeli, to bi usaglasili sa parlamentarnom većinom, mi bismo to pretvorili u redovnu proceduru i zajednički bi došli do najboljeg teksta. Pošto su oni insistirali da to bude hitni postupak, ne znam kako su računali da kao manjina dođu do zakona”, kazao je Osmanović.

Vuletić je istakao kako je SDA “rekla da je ovo kvalitetan prijedlog”.

Prilikom uvodnih razgovora u vezi sa ovim zakonom imali smo razgovor sa SDA, HDZ-om i ostalim. SDA je rekla da smatra da je ovo kvalitetan prijedlog i zato smo ga uputili u parlamentarnu proceduru i čekali da se zakaže sjednica sa ovom tačkom. Jednom kada predate bilo koji zakon u parlamentarnu proceduru, to više nije vaše vlasništvo. Od predsjedavajućeg zavisi kada će to staviti u proceduru, sutra ili za šest mjeseci. Mi nismo imali drugog izbora nego da iskoristimo svoje pravo koje kaže da 20 zastupnika ima pravo da zatraži održavanje sjednice“, kazao je Vuletić i dodao:

Mi smo se na ovaj potez odlučili jer imamo izbore ove godine i više nije bilo vremena da se čeka i sazove sjednica na kojoj bi se raspravljalo o ovom zakonu. S nama je danas došlo još zastupnika, 43 ukupnom sedam političkih partija i malo je razočaravajuće jer smo očekivali da povedemo jednu kvalitetnu raspravu oko prijedloga za koji je HDZ čak rekao da je “uredu i da se može raspravljati“”, dodao je.

Osmanović je na to poručio da su znali da zakazivanjem vanredne sjednice zakon ne može biti usvojen.

Samim tim što su zakazali vanrednu sjednicu, znali ste šta će se desiti. Imate sljedeću situaciju: ako su oni istinski željeli da ovaj zakon bude usvojen kako su to mislili bez parlamentarne većine. U cilju im je bilo da oni pokažu da su kao opozicija diskriminisani. Osnovni principi parlamentarizma su pozicija i opozicija. Ovo je teatar od SDP-a i DF-a zbog izborne kampanje koju su počeli i to u Parlamentu FBiH. SDA u decembru jeste rekla da želi razgovarati o tom prijedlogu, ali da se mora usaglasiti. SDP nije prihvatio to, nisu htjeli redovni postupak, insistirali su da to ide u hitnu proceduru“, kazao je Osmanović.

Vuletić je odgovorio:

Nije baš tako. Danas da se usvojio u Zastupničkom domu, svaki zakon mora ići na Dom naroda. Mi smo iskoristili svoje poslaničko pravo i na kraju krajeva opredijeljenje DF-a je da rješavamo ključne političke probleme kroz institucije, a ne u kafanama, minderima.. Želimo da se cijeli razgovor oko ključnih pitanja vodi u institucijama“.

Ismet Osmanović je kazao da opozicija nije htjela prihvatiti “normalan način”.

Imali ste poslaničko pravo i šta ste na kraju dobili? Niste htjeli prihvatiti normalan način, ovo je prvi put da neko napravi ovako nešto. Ne možete na ovaj način kreirati parlamentarni život u FBiH, parlamentarna većina mora biti konsultovana oko teksta zakona. Kako ste uopšte računali na podršku pozicije jer vas ni kompletna opozicija nije podržala“.

Vuletić je odgovorio da u fokusu treba biti politički život u BiH i da se takva pitanja rješavaju u Parlamentu, a ne mimo njega.

Ono što je ovdje u fokusu jeste da politički život u BiH i pitanja moraju da se diskutuju u Parlamentu, a ne mimo njega. Mi smo očekivali da Zakon podrže svi zastupnici koji misle da nudi dobra rješenja. Na nama je da otvorimo diskusiju u Parlamentu, ponašamo se odgovorno jer znamo da u maju ove godine CIK mora raspisati izbore. Znamo da se na državnom nivou ne mogu dogovoriti izmjene Izbornog zakona. Mi smo iskoristili nekoliko stvari ovdje, obavezu koju imamo iz Izbornog zakona koja nikada nije urađena. Druga stvar, da pokušamo riješiti stvari po pitanju apelacije gospodina Bože Ljubića. Mi smo uputili poziv svima“.