Budžet BiH – otplata duga i isplata plaća

Vijesti 25. jan 201818:13 > 20:12
N1

Dom naroda usvojio je budžet institucija BiH za 2018. U istom okviru kao i prethodnih godina. Najveći dio novca ide na otplatu duga. A od onoga što ostaje - uglavnom će biti utrošeno na plate. Prostora za razvoj nema. Nekreativan, bez ozbiljnih iskoraka, bez vizije za razvoj - poručuje dio delegata.

Budžet: manji od dvije milijarde maraka. Vanjski dug: veći od milijardu. Od 950 miliona – koji ostaju institucijama Bosne i Hercegovine: čak 838 već je raspoređeno samo za plate službenika i njihove materijalne potrepštine. Za sve druge potrebe – ostaje 112 miliona maraka.

I u tom malom dijelu smo se opredjelili na rješavanje zakupa i svjedočili ste kroz odluke idemo dobrim tempom u to da smo u što više naših objekata i da u narednom periodu će se stvoriti prostor za novan ulaganja“, rekao je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH.

To je što je – između redova poručuje državni ministar finansija. Bolje nije moglo. Ali bar je, kaže, raspodjela, poštena. No, i ove, kao i prethodnih godina – budžet je pokazao jasnu sliku bh. društva i vlasti, kaže dio delagata.

Govori da smo mi zemlja koja ima ozbiljne problema sa zaduženošću koja nije u stanju čak ni pored racionalizacije da dovede do izmirivanja onih osnovnih funkcija a da pri tome ne podrže kredite i ne izlaze na međunarodno finansijsko tržište sa svojim zahtjevima to govori i nedavno usvojeni Zakon o akcizama“, kazao je Ognjen Tadić, delegat Kluba Srba.

Upravo je povećanje akciza na gorivo – bio jedan od uvjeta za novi kredit međunarodnih finansijera. Kultura, sport, nauka – brojni segmenti društva – i ovoga puta gotovo potpuno zanemareni.

Činjenica da izvršna vlast i dalje potcjenjuje zakonodavnu a da joj to zakonodavna omogućuje šutnjom evo danas da samo po sistemu uzmi ili ostavi to dođe pred parlamentarce I da se kao takav usvaja govori najviše o svima nama“, izjavio je Martin Raguž, delegat Kluba Hrvata.

Na pitanje šta bi pozitivno mogli reći o budžetu – delagati odgovaraju: dobro je pa je usvojen, izbjegli smo privremeno finansiranje.

Nema ništa novo što bi se moglo iz njega isčitati u smislu određenih pomaka kada je u pitanju BiH“, rekao je Safet Softić, delegat Kluba Bošnjaka.

Podrške o institucijama nije bilo da se bar sredstva iz tekućih rezervi kojima raspolažu članovi Predsjedništva i predsjedavajući Vijeća ministara – raspodjele za sportske, kulturne ili naučne aktivnosti.

Novca nije bilo ni za prijedlog da se iz grant sredstava Ministarstva civilnih poslova izdvoji dio za kupovinu digitalnih narukvica djeci oboljeloj od autizma. Ali bar je sigurno to da će plate budžetskih korisnika biti uredne i na vrijeme.