Kao dječak preživio Igmanski marš, danas ga obuzele emocije

Vijesti 27. jan 201820:42 > 20:42
N1

U noći sa 27. na 28. januar 1942. godine, 500 boraca marširalo je Igmanom. Danas, nekoliko thiljada sudionika na manifestaciji 76. godišnjice obilježavanja Igmanskog marša - odaju poštovanje i kažu, antifašističke vrijednosti su nam potrebne i dalje.

“Drugarice i drugovi, smrt fašizmu. Sloboda narodu. Smrt fašizmu”.

1942. godine, grupa od 500 boraca usljed njemačke okupacije krenula je prema oslobođenoj Foči, preko Sarajeva i Igmana. U mraku, preko snijega, na hladnoći. Jedan od njih, i danas, 76 godina poslije – na Igmanu. Sa 11 godina marširao je ovim putem i na njemu, izgubio majku.

“76 godina je prošlo. Dugo… Sjećam se, kad smo prošli ovdje gore, dovde… Ne mogu. Ne mogu”, kaže vidno potresen Albin Pibernik, učesnik Igmanskog marša.

NI danas fašizam nije iskorijenjen – stoga ovakva manifestacija mora biti nosilac poruke antifašističkih vrijednosti, poručuju današnji posjetioci Igmana.

“Poruka je – slobodarsko Sarajevo, antifašističko Sarajevo, pripadnici herojske armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a iz prethodnog oslobodilačkog rata, takođe antifašisti, šaljemo poruku da Sarajevo i Bosna i Hercegovina ostaju na opredjeljenju borbe protiv fašizma”, ističe Muharem Fišo, Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Došli su na Igman iz svih zemalja bivše Jugoslavije – iz Slovenije je stiglo 1.000 učesnika u 12 autobusa. Ovaj dio historije, kažu, mora se poštovati.

“Našu historiju koja je bila veličasna, jedinstvena, treba poštovati. Ako hoćemo naprijed i živjeti u slobodi, zadovoljstvu i blagostanju. Narodno oslobodilačka borba dala nam je takve tekovine da ih čovjek mora poštivati. Ne ide bez toga”, ocjenjuje Dragica Mekiš, Slovenija.

“Mislim da se radi o poštovanju generacije koja je postigla velike rezultate. Oni su sa današnje tačke gledišta, ja iz slovenačkog prostora to gledam, jednostavno nevjerovatni. Teško je to razumjeti”, dodaje Omer Osmić, Slovenija.

Veliki rezultati – velikih ljudi.