Apsurd: Samo u BiH su normalna obilježja ISIS-a i četnika

Vijesti 05. feb 201518:50 > 19:07
N1

Zastava danas nema u Gornjoj Maoči. No. teško da postoji nešto što bi spriječilo da se tamo ili negdje drugo pojave, mišljenje je stručnjaka. Mi živimo u zemlji koja na državnom nivou nema zakon koji bi zabranio isticanje fašističkih, nacističkih i sličnih simbola koji bi mogli prouzrokovati uznemirenje po bilo kojoj osnovi.

“Apsurdo je da nakon oružanih sukoba, nakon agresije u BiH, da mi nemamo takav zakon. Hrvatska, na primjer, koja je članica EU, ima takav zakon već 10 godina. Međutim, to je apsurd i to je BiH”, kaže Jasmin Ahić sa Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu.

Apsurd koji izaziva nelagodu i sve veću nesigurnost u državi.

“Mi smo svjedoci da se u posljednjih nekoliko godina non-stop dešavaju slični incidenti, da imamo ljude koji u četničkim uniformama bez problema hodaju širom BiH i najopasnija stvar je da to postane normalno da se dešava”, ističe Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Šefik Džaferović se nada da će BiH “smoći snage” da donese takav zakon. “Mislim da je to u interesu svima nama u BiH”, kategoričan je Džaferović.

Kad je riječ o Gornjoj Maoči institucije su se oglasile tek šturim saopštenjima. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u koordinaciji s Tužilaštvom BiH, nastavit će daljne aktivnosti na utvrđivanju svih bitnih činjenica s ciljem rasvjetljavanja slučaja u Gornjoj Maoči, saopšteno je iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva koje je o svemu obaviješteno, saopšteno je da ne mogu davati više informacija. Isti odgovor i iz Ministarstva sigurnosti koje podržava akciju. S druge strane, fotografije koje su sinoć objavljene na našem portalu, posebnu pažnju su izazvale u Banjaluci.

“Ministarstvo unutrašnji poslova Republike Srpske će učiniti sve da spriječi djelovanje takvih pojedinaca i takvih grupa na području RS-a”, jasan je Dragan Lukač, Ministar unutrašnjih poslova RS.

Zvono zvoni za uzbunu na nivou čitave države Bosne i Hercegovine. Istraga se nastavlja kao i neadekvatan odgovor naših predstavnika.