Optužbe opozicije, "Lokom" odbacio tvrdnje o utajama poreza

Vijesti 29. jan 201815:09 > 15:16
Izvor: Lokom

Članovi Nadzornog odbora Javnog preduzeća "Lokom" odbacili su tvrdnje medija o višemilionskim utajama poreza direktora tog preduzeća Ramiza Durakovića koji je prošle sedmice uhapšen u okviru akcije "Zadruga" koju provodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

U saopćenju za javnost pojasnili su da takve tvrdnje ne mogu biti stavljene Durakoviću na teret s obzirom da je ukupan promet preduzeća u protekle četiri godine bio 47.553 KM, kada je u pitanju poslovanje sa studentskim zadrugama.

– I da su tačne informacije da zadruga nije adekvatno vršila uplatu poreza za angažman osoba, u ovom slučaju iznos tog poreza može biti između pet i 10 hiljada KM, što je, smatramo, predmet poreskih inspekcija, a nikako ovako spektakularnih akcija barem kada je ‘Lokom’ u pitanju – tvrdi se u saopćenju.

Postavili su i pitanje zašto je od oko 200 firmi koje su na isti način poslovale sa studentskim zadrugama, i koje su ostvarile finansijske transakcije u iznosu više desetina miliona KM, prilikom provođenja akcije došlo do privođenja u samo 12 firmi i određen pritvor za devet osoba.

Izrazili su uvjerenje da ovaj proces nema političku pozadinu, podsjećajući da je “Lokom” jedno od najuspješnijih javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, koje redovno izmiruje obaveze prema državi i uposlenicima.

Mašić: Priča o ‘Lokomu’ mora imati svoje političke konsekvence

Predsjednik Kantonalnog odbora (KO) SDP-a Sarajevo Damir Mašić danas je na pres-konferenciji izjavio da “malverzacijama koje se dešavaju u javnom preduzeću Lokom ne služe na čast nikome pogotovo ne osnivaču, Općini Novi Grad Sarajevo”.

Mašić je ocijenio da se ovo preduzeće, koje je osnovano s ciljem da bude servis građana, danas bavi “svim i svačim” te da je kroz finansijsku strukturu Lokoma, te izvještajima o dešavanjima na Općinskom vijeću evidentno da, kako je kazao, ova priča mora imati svoj epilog.

– Sve što se u preduzeću Lokom radilo, radilo se pod punom kontrolom Općine Novi Grad Sarajevo, sekretara, pomoćnika i šefova službi koji su bili vezani za te djelatnosti i zato ova priča mora imati svoje političke konsekvence – rekao je Mašić.

Predsjednica općinske organizacije SDP-a u Novom Gradu Ajša Bajraktarević je navela da je u vrijeme njegovog osnivanja za ovo preduzeće iz budžeta Općine izdvojeno 500.000 KM da bi postalo samoodrživo, a 2018. godine ta sredstva su, kako je dodala, povećana za 300 posto i iznose 1.440.000 KM.

– Mi u SDP-u podržavamo postojanje Lokoma, ali u svom izvornom dijelu koji je bio servis građana, a ne da puno više nadležnosti i ovlasti Općine Novi Grad Sarajevo provodi JP Lokom – kazala je Bajraktarević, uz tvrdnju da su sredstva ‘upumpavana’ u ovo preduzeće.

Šef Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Novi Grad Sanjin Saračević smatra da je Lokom izgubio cilj, viziju, misiju, i “apsolutno u ovom trenutku ne znamo šta je cilj Lokoma i u kojem pravcu vodi“.

Naveo je da iz godine u godinu Općinsko vijeće Novi Grad ima sve manje svojih nadležnosti, “a sve više tih nadležnosti prebacuju na Lokom, te da se to ne smijem dozvoliti”.

Naša stranka upozoravala na Izvještaj preduzeća “Lokom”

Povodom informacije koju je prošle sedmice objavilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo da je u MUP-ovoj akciji “Zadruga” uhapšen i direktor javnog preduzeća “Lokom” Ramiz Duraković, šef Kluba vijećnika Naše stranke u OV Novi Grad, Ibrahim Obhođaš, želi podsjetiti javnost da već duže vrijeme ovo preduzeće u vlasništvu Općine radi na sumnjiv u netransparentan način.

“Kada se usvajao prošle godine Izvještaj o finansijksom poslovanju preduzeća ‘Lokom’ upozoravali smo na niz nelogičnosti. Prije svega u Izvještaju su se navodile stavke poput ‘privremenih i povremenih poslova’ gdje je iznos bio sumnjivo visok, a na naše upite nikada nismo dobili pojašnjenja koji kadar i na koji način je angažovan. Također, u više navrata tražili smo da nam Općina Novi Grad iznese tačnu procjenu vrijednosti poslova koje je davala na povjerenje ‘Lokomu’, međutim, nikada nismo dobili odgovor. S obzirom da ‘Lokom’ upravlja svim sportskim objektima na području općine Novi Grad kao i njihovim parkinzima, Centrom “Safet Zajko” i svim ugostiteljskim objektima koji se nalaze u Centru i mnogim drugim objektima, postavlja se pitanje kako je moguće da ovo preduzeće svake godine posluje negativno, iako Općina Novi Grad izdvaja svake godine pola miliona KM za pokrivanje gubitaka. Sve ove činjenice su
nas navele da svaki put ne podržimo finansijski Izvještaj preduzeća ‘Lokom’, navodi Obhođaš.

Naša stranka pozdravlja interes Tužilaštva Kantona Sarajevo i namjeru da se rasvijetle zbivanja u javnom preduzeću “Lokom” u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo.