Prohić: Nisu mogli u Sarajevu, ne mogu u Istanbulu i Briselu

Vijesti 03. feb 201810:29 > 10:29
N1

Ibrahim Prohić, politički analitičar i psiholog, gostujući u Danu uživo na N1, govorio je o posjeti članova Predsjedništva BiH Istanbulu i Briselu.

Na upit da prokomentariše posjet članova Predsjedništva BiH Briselu gdje nije dogovorena izmjena Izbornog zakona, Prohić je kazao.

“Nisu mogli u Sarajevu, ne mogu ni u Istanbulu i Briselu. Ne mogu sve dotle dok strani međunarodni faktor ne kaže drugačije. A kad oni to kažu, onda će biti kako oni kažu. Nije nimalo utješno, ali je nužno da otkrivamo istinu. Sudbina BiH, njena neposredna rješenja i i neposredna budućnost ne zavise u ovom trenutku od unutrašnjeg domaćeg političkog faktora. Što se posjete tiče, ona na jedan vrlo ilustrativan način otkriva svu bijedu aktuelne etablirane politike vlasti i modela vlasti”.

Kako je kazao, na kraju mandata javnost otkriva da se u Predsjedništvu BiH još uvijek nisu dogovorili o elementarnim procedurama komunikacije i donošenja odluka.

“Konsenzus je u aktuelnom sazivu Predsjedništva BiH prije izuzetak nego pravilo. Vrlo rijetko smo imali u ove tri godine da su članovi Predsjedništva donijeli neku odluku konsenzusom. To govori o dubokoj podijeljenosti. Tamo imamo u pravilu glasanje dva naprema jedna ili tri prema nula protiv interesa BiH. Kada se slože i kada se postigne konsenzus to je najčešće onda kada se to sukobljava sa autentičnim interesima BiH. U čemu se još razotkrila politika oko ove posjete Istanbulu? Ide samo jedan član Predsjedništva, da je bilo više političke mudrosti on je mogao svom prijatelju, kako naziva predsjednika Turske, sugerirati da na taj samit pozove i dva ostala člana Predsjedništva BiH. Da je bilo mudrosti išlo bi kompletno Predsjedništvo”.

“Ovaj koji je bio u Istanbulu, on je pogriješio. Pokazao je da ne poštuje elementarnu proceduru i da na određen način ne poštuje svoje kolege. On je to uradio vjerovatno za to da se eventualni historijski uspjeh, kako ga je u jednoj izjavi naznačio, pripiše njemu odnosno njegoovj stranci jer smo pred izborima. I ostala dvojica koriste isti model ponašanja, odlaze gdje hoće, ne konsultirajući se“.

“Nedavno je Čović nenajavljeno išao u Beograd. Zašto nije bilo najavljena, šta se razgovaralo i šta se dogovaralo. Mediji nisu primijetili da nigdje nema Ministarstva vanjskih poslova. U uređenom svijetu uobičajeno je da posjete najvećih dužnosnika de facto pripremaju ljudi iz MIP-a”.