"Teško da se treći entitet može dobiti za zelenim stolom"

Vijesti 05. feb 201809:37 > 09:39
N1

Zehrudin Isaković, novinar i publicista gostujući u Novom danu na N1 je kazao da protesti u Atini zbog imena Makedonije podsjećaju na krhkost demokratije, te da su granice na Balkanu - još uvijek neutabane.

“Na Makedoniju kidišu sa svih strana. Goran Milić, moj prijatelj je zapazio da u Jugoslaviji jedini poželjan nacionalizam je Makedonski, zbog ugroženosti i osjetljivosti. Trajat će to sve – ali da će se na koncu riješiti za ‘zelenim stolom’. Neće biti sukoba nekih”, ocijenio je.

Tvrdio da je to zgodna stvar za predizborne kampanje, jer “uvijek je lakše mrziti nego voljeti”.

“Uvijek je lakše dobijati izbore na nacionalizmu, a ne na ekonomiji. To je neravnopravna borba, a nažalost u demokratiji – tako stvari funkcionišu”.

S druge strane, kometnarišući izjavu Bakira Izetbegovića za HRT o trećem entitetu u BiH je kazao:

“Nisam shvatio da Izetbegović poziva na rat, ali je zgodno da se to kaže. To je odlična lopta na volej onima koji koketiraju sa trećim entitetom, koji se teško može dobiti za ‘zelenim stolom'”.

Inače, Isaković je strastveni planinar, a u razgovoru sa Almom Dautbegović Voloder je kazao da je u proteklom periodu aktivna uzlazna putanja kada interes za planine u pitanju.

“To postaje in, nekada smo bili čudaci – svi prijtelji koji su nekada čudili što idem na planinu, danas me mole da ih vodim”, kazao je Isaković.

Detaljije u video snimku gostovanja koje će biti objavljen po okončanju emisije Novi dan na N1.