Prezentacija Strategije proširenja EU: Gdje je BiH?

Vijesti 06. feb 201807:24 > 07:27
Reuters

U Strasbourgu će danas biti predstavljana Strategija proširenja EU. U dokumentu koji ima 12 strana stoji da je 2025. godine moguće da Srbija i Crna Gora postanu članice EU, dok se za Bosnu i Hercegovinu predviđa početak pregovora o članstvu do 2023. godine.

Strategija upozorava da se prije pristupanja bilo koje zemlje u evropski blok moraju riješiti i svi bilateralni sporovi među državama kandidatima.

Pooštren je jezik i u poglavlju o vladavini prava. Zemljama regije se poručuje da se moraju obračunati sa organiziranim kriminalom I korupcijom na svim nivoima. Novi tekst donosi i konkretne primedbe u poglavlju koje se odnosi na ekonomiju. Cilj nove strategije proširenja jeste ojačati perspektivu država i veze Evropske unije sa regijom u kojoj i neke druge sile jačaju svoj utjecaj.

Nakon usvajanja nove strategije prvi čovjek Evropske komisije Jean-Claude Juncker će krajem februara napraviti balkansku turneju u okviru koje će posjetiti sve države regije s porukom da je njihova evropska perspektiva čvrsta, ali uz uvjet da ritam reformi mora biti održan.

Iz Strategije za proširenje EU proizilazi da će naredna godina biti ključna za zemlje Balkana. Procjena je da će u 2019. godini BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU.