Potpuni krah spoljne politike BiH ili vjetar u leđa iz EU

Vijesti 07. feb 201818:19 > 19:06
REUTERS/Vincent Kessler

U Bosni i Hercegovini danas brojne rekacije na jučer objavljenu Strategiju o zemljama Zapadnog Balkana. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ponavlja poslana nam je jasna poruka, nužne su reforme, a ministar Igor Crnadak kaže vrijeme je za akciju. Analitičari pak kažu teško ćemo naprijed s ovakvim političarima.

Kada ćemo proći kroz vrata koja vode u Europsku uniju i dalje je nepoznanica. Brisel i dalje računa na nas, jasno je iz jučer objavljene Strategije, no računa i da počemo s reformama.

“Nama je jučer upućena vrlo jasna poruka, da u skladu s našim punim angažmanom, ako uspijemo naravno, na prvo mjesto stavimo ekonomska, socijalna, društvena pitanja. Ako uspijemo na prvo mjesto staviti reforme, umjesto neproduktivne političke kampanje, koja je u punom jeku, onda možemo očekivati da napredujemo i brže od zemlja u našem regionu”, tvrdi Zvizdić.

Međutim već današnji dan pokazuje nam da bh. političari nisu odmakli od unutarnjih previranja i političke kampanje.

Hoćemo li slijegati ramenima i u ovoj godini te se više posvetiti europskom putu, odgovor čini se ne zna ni šef. diplomacije Igor Crnadak. No stava je da smo u Strazburu dobili jasnu poruku, vrijeme je za akciju, osobito u borbi protvi kriminala i korupcije.

“A to znači optužnice, da se ljudima vrati vjera u institucije i da će ovdje doista zavladati pravna država”, kaže Crnadak.

Dok se to ne dogodi , trebamo se suočiti sa realnošću, a to je prema mišljenju Zlatka Lagumdžije, činjenica da je jučerašnjom Strategijom pokazano da EU vode birokrate, a BiH jeftini politikanti bez vizije.

“Ipak je ovo krah jedne ukupne politike koja je generisana u Bosni i Hercegovini u zadnjih nekoliko godina, od usvajanja one reformske agende, kao i potpuni krah spolje politike BiH, bez ikakve dileme. Međutim, pokazalao se i da u EU danas, uz časne izuzetke, nedostaju pravi lideri”, ocjenjuje Lagumdžija.

Domaći lideri moraju preći s riječi na djela, poručuju europski parlamentarci.

“Ima puno posla za BiH, nije bitan datum, bitan je cijeli proces, jer kroz proces reformi mijenja se život građana na bolje”, poručuje Tanja Fajon.

To je trentuno nemoguće, stava su ovdašnji analitičari.

“To nije moguće sa ovim kvazielitama, pri čemu nije riječ samo o užasu koji prozivode takozvani organizirani kaos, i to ne proizvode samo tri etnonacionalistička subjekta, to rade i tobožnji lijevičari, tobožnji građani”, smatra profesor Mile Lasić.

Kako god, europski put nastavljamo, nadaju se svi, krajem ovog mjeseca , kada po odgovore na upitnik stiže predsjednik EK-a Jean-Cloude Juncker. Hoće li njegov dolazak ubzati reforme, pokazat će se vrlo brzo.