Dodik: Protiv zakona je samo nekoliko drekavaca

Vijesti 06. feb 201512:45 > 14:46
TANJUG/Zoran Žestić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da poštuje odluku većine u Narodnoj skupštini RS koja je usvojila Zakon o javnom redu i miru.

“Postoji nekoliko ‘drekavaca’ koji pokušavaju da se predstave kao neko udruženje i forsiraju priču o tom Zakonu. Nikakvog ograničenja slobode govora nema, ali se mora znati da se ne može zloupotrebiti ništa, pa ni bilo koji oblik komunikacije”, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da se ništa ne radi što već nije viđeno u nekim evropskim zemljama, te da su u SAD daleko stroži uslovi po tom pitanju.

Dodik se oglasio nakon što je jučer Narodna skupština RS usvojila Zakon o javnom redu i miru, što je opozicija bojkotovala, a neka udruženja su oijcenila da se radi o nedopustivoj kontroli interneta.

Zakonom se propisuju prekršaji i prekršajne sankcije, a u njemu se i društvene mreže tretiraju kao javno mjesto.

Opozicija je proteklih dana uputila oštre kritike na tekst Zakona, a nisu prisustvovali ni poslaničkoj diskusiji, niti glasanju o ovom Zakonu.

Zakon je kritikovala i ambasada SAD u BiH ocjenjujući da predstavlja direktno osporavanje osnovnog ljudskog prava na slobodu izražavanja, dok je premijerka RS Željka Cvijanović odgovorila da u Ambasadi nisu ni pročitali Prijedlog zakona i da ga komentarišu na osnovu tuđih stavova.