Selimbegović: Politike se zdušno bore protiv EU standarda

Vijesti 09. feb 201808:41 > 08:43
N1

Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica lista "Oslobođenje" u rubrici PRESS u Novom danu na N1 izjavila je da BiH ne može očekivati "akcijsku ponudu za pristup EU".

 “Ne prihvatamo ono što nam se godinama govori, promijenila su se vremena, pa se ne može očekivati da BiH može imati akcijsku ponudu za EU. Stalno se ponavlja da je to proces, u kome se mora pokazati ne samo dobra volja – nego ono što je najvažnije, da ostvarimo standarde EU”, izjavila je.

“Standardi EU su ono protiv čega se politike u BiH zdušno bore”, izjavila je Selimbegović.

Ona je istakla da su Crna Gora i Srbija ispred BiH, kada je o putu ka EU riječ. Crna Gora je u NATO-u, dok BiH još nije uknjižila svu vojnu imovinu, dok je Srbija u procesu otvaranja poglavlja. Da je BiH pristupila NATO-u – sigurno bi ubrzala put ka evropskoj zajednici.

“Šta radi BiH? Šta rade naše politike? Nije realno da ih stignemo, zato što ćemo cijelu godinu izgubiti. Ja vjerujem da bi Upitnik bio predan da kampanja nije počela na ljeto”, dodala je Selimbegović.

Izjavu Dragana Čovića o tome da je “građanska država – islamska država” nije željela da komentariše, ali ju se ocijenila kao “brutalan ispad”.

Kazala je kako očekuje da se nada da će bh. političari građane tokom predizborne kampanje “iznenaditi pokojom lijepom riječi”.

“Šta je ko radio u ratu – to sve znamo, došlo je vrijeme da nam prestanu političari pričati ko je šta izgubio – nego da ponude nešto – da nam djeci bude bolje”, kazala je u razgovoru sa Emelom Burdžović u Novom danu na N1.