"Domovina": Izborili smo se da se ne kažnjava ezan u RS

Vijesti 06. feb 201515:39 > 15:39
NSRS

Iz poslaničkog Kluba Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su saopći da bi, zbog proširenja pojma „javni prostor“ na društvene mreže, zaustavili donošenje Zakona o javnom redu i miru da su to mogli učiniti, ali da su se izborili da se u RS-u neće i ne može postaviti pitanje puštanja ezana s minareta.

Ističu i da su raspravom u Narodnoj skupštini RS-a o tom zakonu ukazali na mnoge njegove manjkavosti, naročito u onom segmentu koji se odnosi na proširenje definicije pojma „javni prostor“ uključujući u to i društvene mreže.

Ukazuju da, usljed „galame“ koja se podigla u vezi sa spomenutim zakonom, niko nije primijetio, ili nije htio primijetiti član 15. – Uznemiravanje građana bukom – kojim je bilo predviđeno da od 15.00 sati svaki poziv na molitvu ili preciznije svaki ezan s munare, trebao biti sankcioniran od 3.000 do 9.000 KM.

“Nakon skupštinske rasprave, a uvažavajući interese onih koji su glasali za Koaliciju „Domovina“, potpuno svjesni da će i bez nas biti usvojen ovaj zakon, poslanici Koalicije „Domovina“ nisu smjeli sjediti skrštenih ruku i ne učiniti sve da se član 15. ne promijeni što je našim amandmanom i učinjeno. Također smo predložili još nekoliko amandmana radi poboljšanja spomenutog zakona”, naglašavaju u saopćenju.

Njihovi amandmani su, napominju, u interesu povratnika i njihovog slobodnog ispoljavanja vjerskih i drugih sloboda.

“Moramo naglasiti da naše glasanje za spomenuti zakon nikako nas ne može svrstati u redove skupštinske većine, već naprotiv u red odgovornih narodnih poslanika i zastupnika interesa onih koji su glasali za „Domovinu“. Našim amandmanima osigurali smo da niko i nigdje u ovome entitetu neće i ne može postaviti pitanje puštanja ezana s minareta. Prijedlogom zakona to je moglo biti dovedeno u pitanje, kao i neke druge slobode”, ukazuju se u saopćenju iz Koalicije “Domovina”.