Mektić: "Rekao sam da je bolje da se mi suočimo…"

Vijesti 10. feb 201818:40 > 19:11
N1

Ponovo situacija, da se reaguje i demantuje intervju i izjave, u našoj zemlji. Ovaj put je glavni akter, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić. Na sarajevskom aerodromu, član SDS-a, demantovao je, da je rekao, da se u Srebrenici dogodio genocid.

Hitnu izjavu za javnost sazvao je bosanskohercegovački kriminalista i političar, član SDS-a ujedno i ministar sigurnosti. Demantuje da je za Večernji list izjavio da Srbi moraju priznati genocid u Srebrenici.

Nisam tako komentarisao pitanje vezano za Srebrenicu. I u potpunosti ga odbacujem i demantujem. Ja sam o zločinu u Srebrenici govorio u kontekstu izjave Milorada Dodika i to je djelomično navedeno u onom intervju, kada sam rekao da je Milorad Dodik 2000. godina saopćio da mu je jasno i da je nedvosmilen u tome da je u Srebrenici počinjen genocid“, rekao je Dragan Mektić.

Nedugo nakon reaguje redakcija večernjeg lista i objavljuje snimak razgovora. Evo ključnog dijela.

Postoje relevantni dokument, moramo priznati to što se dogodilo. Ne možemo mi… Pogledajmo u Njemačkoj, opet se njemački parlament neki dan izvinio za holokaust. M moramo proći tu katarzu...”

Mektić dodaje:

I mi moramo, rekao sam to, da je bolje da se mi suočimo s tim zločinom koji smo nosioci tog vremena, nego da neko za 20-30 godina to pripisuje sprskoj djeci koja se sada rađaju i odrastaju.

Mektićeva izjava o Srebrenici je potvrda izdajničke politike SDS-a, reakcija je člana Predsjedništva SNSD-a.

Intervju Dragana Mektića definitivno predstavlja najsramniju potvrdu izdajničke politike koju već tri godine u Sarajevu vode kadrovi Srpske demokratske stranke i tzv. Saveza za promjene. Sramna laž Dragana Mektića koja najdublje vrijeđa osječanja srpskog naroda i interese RS dokaz je da SDS kadrovima u Zajedničkim institucijama naređenja izdaje Izetbegović. Opasno je i činjenica da naređenja izdaju i muslimanske obavještajne službe koje su prisutne u Sarajevu“, rekao je Staša Košarac.

Sutra je 5 mjeseci do 23-će godišnjice genocida u Srebrenici. Masovnih i planski provedenih ubistava zarobljenih većinskih bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina.