Desetine hiljada državljana Bosne I Herecgovine spas vidi u odlascima u ekonomski razvijene zemlje. No, oni koji su tamo uglavnom žele da se vrate i zarađena sredstva ulože u svoju zemlju.
Jedan od takvih je Miroslav Klječanin iz Teslića. Iz Italije se vratio na planinu Očauš i na 1.300 metara nadmorske visine uzgaja alpske koze i čuva tradiciju proizvodnje blatničkog sira.
Povratak na djedovinu i pokretanje sopstvenog biznisa ostvarenje je sna za Miroslava Klječanina. Poslove u Italiji zamjenio je farmom alpskih koza. Kaže da i mnogi drugi koji su otišli shvatili su da u EU nije tako lako i teže da se vrate.
“Da se naprave samo malo bolji uslovi da se ti ljudi vrate. To su ljudi koji imaju neko iskustvo ali i raspolažu sredstvim pa da radimo i da ovu našu državvu izgrađujemo“, rekao je Miroslav Klječanin.
Priča nam da fizički poslovi na farmi nisu teški, ali jeste bio problem koze uvesti u BiH kao I sada dobiti dozvole za izvoz proizvoda od kozijeg mlijeka.
“Proizvodimo četiri vrste sira kriška, polutvrdi, mladi sir i krem sir. Sirutku i jogurt od stopostotnog kozijeg mlijeka“, kazao je Miroslav Klječanin.
Proizvode plasira u prodavnice zdrave hrane I ekskluzivne restorane.
“To je riječ o ekskluzivi i nismo se pretjerano širili. Prodamo na području Teslića, Banjaluke, Doboja i nešto šaljemo za Sarajevo“, govori Miroslav Klječanin.
Na kvalitet mlijeka utiče i zdrava ekološka sredina u kojoj su koze smještene.
Ova farma udaljena je od Teslića 40 kilometara, tri kilometra od najbližeg sela i to na 920 metara nadmorske visine. A koze idu na ispašu i piju vodu sa planinskog izvora na vrhu Očauša koji se nalazi između Vlašića i Vučije planine.
Prije nekoliko godina Miroslav je uvezao 80 koza, stado sada broji 240 i plan je razviti ga do 500 grla. Uz pomoć evropskih tehnologa planira i proizvodnju sireva po italijanskoj recepturi.