"Izjednačavanje pristupa BiH bi mogla biti tema u Zagrebu"

Vijesti 12. feb 201808:24 > 09:03
N1

Miloš Šolaja, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, osnivač i direktor Centra za međunarodne odnose Banjaluka u jutarnjem programu N1 je komentarisao posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas odlazi u posjetu Hrvatskoj.

Sasvim je izvjesno da su te posjete veoma važne da se održi dijalog i da se na dnevni red stave određena pitanja koja opterećuju narode u regionu i koji pripadaju nerazjašnjenim pitanjima. Karakteristično je da se u Hrvatskoj otvorilo unutrašnje pitanje Srba i Hrvata. Na Hrvatskoj je ostalo zvono da nakon ove posjete kroz unutrašnji dijalog riješava stvari Srba u Hrvatskoj“, smatra Šolaja.

Na pitanje da li će u Zagrebu biti riječi i o Bosni i Hercegovini, gost Novog dana smatra da je to nezaobilazno pitanje.

To se dodiruje s ukupnim nacionalnim pitanjima na Jugoistoku Evrope. Srbija i Hrvatska su učesnice i garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Te dvije zemlje imaju veliki uticaj svojim postojanjem između Srba u BiH sa Srbijom i Hrvata u BiH s Hrvatskom. Vidjeli smo intenzivnu komunikaciju Vučića i Čovića i da je bilo raznih vrsta sastanaka. Srbija i Hrvatska različito prilaze situaciji u BiH, a izjednačavanje pristupa mogla bi biti jedna od tema u Zagrebu“, rekao je Šolaja.

Da li su u budućnosti moguće posjete između državnika zemalja u regionu bez podizanja tenzija?

Sigurno da će sva pitanja koja dodiruju odnose Srbije i Hrvatske biti predmet razgovora. Nevjerujem da će ikada prestati jer raspravljamo o antičkim vremenima, pa što ne bi i o novijim. Ova posjeta je izazvala veliku pažnju u Hrvatskoj i raspravu. Velike mjere sigurnosti su očekivane s obzirom na ovakav način pristupa društvenih organizacija i grupa u Hrvatskoj“, rekao je Šolaja.

On ističe da će ovo biti prvi put da Srbi u Hrvatskoj postavljaju pitanja predsjedniku Srbije.

I to nosi dozu rizika u neiživljenim odnosima koji su kreirani u vrijeme bivše Jugoslavije. Na kraju, morat će shvatiti da su u regionu  nastale nove države i da ko pređe granicu druge države mora prihvatiti njena pravila.”