Laburistička stranka: Građani uznemireni zbog migranata

Vijesti 14. feb 201811:23 > 11:30
Anadoliija

Laburistička stranka Bosne i Hercegovine objavila je danas saopćenje za javnost u kojem se navodi su građani Velike Kladuše ''vidno uznemireni zbog prilika ilegalnih migranata'' u ovom dijelu države.

Kako piše u saopćenju ove stranke, građani su vidno uznemireni zbog nekontrolisanog priliva ilegalnih migranata i nepravovremenog djelovanja nadležnih institucija Bosne i Hercegovine u rješavanju smještaja za iste i sprečavanja zloupotrebe ovih lica u nezakonite svrhe.

”Laburistička stranka BiH osuđuje nespremnost i nezainteresiranost nadležnih institucija za pravovremeno postupanje, što je dovelo do toga da su građani Velike Kladuše primorani samostalno obezbijediti alternativni smještaj za ilegalne migrante i materijalna sredstva za njihove osnovne životne potrebe, iako je to u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Izražavamo svoju zabrinost da bi, zbog blizine međunarodnog graničnog prelaza Maljevac i malograničnih prelaza na teritoriji Općine Velika Kladuša, moglo doći do većeg priliva migranata, što bi drastično usložnilo novonastalu sitiaciju sa mogućim refleksijama na čitav region, pa samim tim i na Bosnu i Hercegovinu.

Laburistička stranka BiH je, putem izabranih zvaničnika na višim nivoima vlasti, uputila zahtjev za hitno postupanje nadležnim institucijama i to:

– Četvrtoj policijskoj upavi Velika Kladuša,

– Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona,

– Vladi Unsko-sanskog kantona,

– Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova,

– Federalnoj upravi policije,

– Državnoj agenciji za istrage i zaštitu- SIPA,

– Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine,

– Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i

– Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Od nadležnih institucija očekujemo da će HITNO poduzeti korake u prevazilaženju navedene situacije, te da će ovu Obavijest shvatiti kao urgentni poziv u pravcu zaštite sigurnosti građana Općine Velika Kladuša i da će se AKTIVNO uključiti u rješavanje novonastalog problema”, navodi u saopćenju Laburistička stranka Bosne i Hercegovine.

Kako je ranije javila Agencija Anadolija, u Velikoj Kladuši posljednjih nekoliko dana nalazi se veći broj migranata koji su zaustavljeni na svom putu ka zemljama Zapadne Evrope, a zbog niskih temperatura, obilnog snijega i iscrpljenosti spavaju u kladuškim džamijama.