Građani u Banjoj Luci obilježavaju godišnjicu protesta u BiH

Vijesti 07. feb 201513:30 > 13:35
Fena

U Banjoj Luci se danas okupilo desetak članova nevladinih organizacija da bi građane podsjetili na proteste održane u februaru 2014. u nekoliko gradova u BiH.

Goran Zorić, član neformalne grupe „Za socijalnu pravdu“ iz Prijedora, kaže da, iako se prošle godine ti protesti nisu u većem obimu desili u RS-u, smatraju da su ipak nešto promijenili u cijeloj BiH.

Bez obzira na to što se protesti prošle godine nisu dogodili u značajnijem obliku, postoji socijalno nezadovoljstvo građana i građanki i u RS-u. Jedini razlog zašto se ti protesti nisu dogodili u RS-u jeste politička manipulacija i represija entitetskih vlasti“, tvrdi Zorić.

Naglasio je u izjavi novinarima da nemaju nikakve rušilačke namjere niti žele nasilje, ali smatraju da je situacija takva da, ukoliko se nešto radikalno ne promijeni, može se očekivati izražavanje nezadovoljstva građana.

Ako što prije na miran način počnemo izražavati svoje nezadovoljstvo onda preveniramo i neke nasilne demonstracije“, smatra on. 

Zorić se osvrnuo i na nedavno usvojeni Zakon o javnom redu i miru u RS-u, ističući da se takvim zakonom ne može suzbiti nezadovoljstvo.

Ukoliko se suzbija, načini onda mogu biti samo radikalniji“, dodao je on.

Ovu uličnu akciju u Banjoj Luci organizirali su zajedno s neformalnom grupom građana „Centar za studije rada“ iz Banje Luke, čiji aktivist Dražen Crnomat kaže da današnjim okupljanjem žele da ukažu na veliko osiromašenje građana u BiH.

Povod okupljanja ovih aktivista bila je podrška prošlogodišnjim protestima koji su počeli 7.februara.