Dilberović za N1 o Upitniku EU: Predugo traje nerad

Vijesti 15. feb 201818:40 > 18:41
N1

Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije za N1 je izjavio da je davno bilo vrijeme za predaju odgovora na Upitnik EU - ali uvijek postoji pitanje "da li je moglo i sporije".

“BiH je odgovorila na 3.242 pitanja, sve institucije BiH, svih nivoa vlasti raspoređene su bile u 35 grupa. Svi članovi, njih 1.300 imali su pravo veta. Svaki odgovor je konsensualni odgovor, iza kojeg stoje sve institucije. Mogli smo brže, ali BiH ima takvu ustavnu strukturu – koja je oslikana u mehanizam koordinacije”, pojasnio je Dilberović.

Kako se odgovaralo na Upitnik?

“Odgovore daju sve institucije koje su ustavno proglašene nadležnim. Radi se o materijalima koji se sublimiraju u jedinstveni odgovor BiH. Ako se dobije saglasnost svih članova – prihvata se. Ako ne, ide se na viši nivo Mehanizma koordinacije”, pojasnio je Dilberović.

Dilberović je ocijenio da realan posao – tek sada slijedi, a da se Upitnik neće vratiti u BiH, nego slijedi takozvano pojašnjenje odgovora.

“Mogu biti sa dodatnim pitanjima, postoji pravac u kojem se preko delegacije EU može izvršiti tumačenje odgovora koji su im nejasni. Postojii Peer Review Mission, iz Brisela – koji će dolaziti u BiH i tražiti pojašnjenja na odgovore. Drugi krug je izdavanje mišljenja Evropske komisije o pripremljenosti BiH i dobijanje kandidatskog statusa”.

“Proces nije trajao predugo. Predugo traje nerad u EU integracijama”, jer postoji kako je pojasnio postoji rupa u vremenu i prostoru – kada se ništa nije radilo na ubrzanju puta BiH na putu ka EU.