Izmjenama zakona pomoć Rudnicima 'Kreke'

Vijesti 16. feb 201811:56 > 11:59
N1

Vlada TK danas je utvrdila Prijedlog zakona o regulisanju dospjelih, a neuplaćenih obaveza za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti rudnika uglja u Tuzlanskom kantonu, a kako ne bi ugrozila rad Rudnika "Kreka“ u smislu omogućavanja ovjere zdravstvenih knjižica, a time i pružanja zdravstvenih usluga za uposlenike Rudnika.

Kako je saopćeno iz Vlade TK, imajući u vidu da Kreka objektivno nije u mogućnosti ispuniti obavezu, da sa otplatom duga započne 1. januara 2018. godine, ovim prijedlogom predviđeno je da se ZD Rudnici “Kreka“ d.o.o. Tuzla izuzimaju od ranije utvrđene dinamike plaćanja duga, te da prva mjesečna rata za Kreku dospijeva za naplatu 1. januara 2023. godine, s tim da ukupan dug mora biti izmiren najkasnije do 31. decembra 2032. godine.

Iz Vlade TK podsjećaju da je nedavno zbog nepoštivanja ove zakonske odredbe došlo do kratkotrajne obustave u ovjeri zdravstvenih knjižica za rudare Kreke.

Obaveza je bila da se dugovanja nastala do 31. decembra 2009. godine, a koja kada je Kreka u pitanju iznose nešto više od 33 miliona KM, počnu izmirivati 1. januara 2018. godine.