Pirić: Dva čovjeka iz Banovića odgovorna za situaciju u TK

Vijesti 19. feb 201818:45 > 20:34
N1

Nastavljena su unutarstranačka previranja u Stranci demokratske akcije. Pljušte smjene i međusobne optužbe. Safet Softić, potpredsjednik SDA danas poručuje - ne postoji nijedan pojedinac unutar stranke koji može privatizirati stranku za vlastite interese.

Smjena je odmazda – kaže bivši premijer Bego Gutić. Mirsadu Kukiću je povrijeđen ego. Kukić nije poštovao stavove Kantonalne SDA. Uništio banovićku privredu. U rukama drži čelne ljude, čelnih kantonalnih institucija. Stranka je odlučila stati u kraj sumnjivima radnjama Mirsada Kukića. Izbio je sukob. No – kako ih danas naziva, privatizovani skupštinski zastupnici Mirsada Kukića, i samom Gutiću su dali podršku 2015.

“Općinska organizacija SDA je mene predložila, a onda na sjednici Kantonalnog odbora, Mirsad Kukić je glasao protiv te iste svoje odluke na čijem je čelu bio. To pokazuje njegovu konzistentnost u politici. Kukić je čovjek koji ako ne kontroliše sistem, on ruši sistem. To je pokazao i sada. S obzirom na njegovo ponašanje koje je kulminiralo zadnjih 15 dana, stvorili su se uslovi da se on isključi iz stranke”, smatra Gutić.

No, pitanje je da li kao povjerenik banovićke SDA – Gutić može Kukića izbaciti iz stranke? Ili će o svemu odlučivati vrh SDA. U Banovićima jasan stav – ne priznaju Gutića, ne priznaju kantonalnog povjerenika, Amira Fazlića. Nakon eksplozije ispred diskoteke QM – na ulicama pojačane policijske snage. Elzina Pirić, predsjednica banovićke SDA kaže – prijete joj. Svim silama staje u odbranu Kukića. Kaže – razlog svemu je što se Kukić usprotivio iskorištavanju Banovića.

“Sve ovo što je nastalo na TK je posljedica osvete i ličnog gnjeva, nezadovoljstva i ambicije dva čovjeka koji su, nažalost, ja mogu kazati iz Banovića. To su Safet Softić i Bego Gutić. Ne mogu riječima da opišem neistine i laži koje se šire o gospodinu Kukiću. On je jedan običan čovjek, struka će kazati da je on najbolji doktor rudarskih nauka ili najbolji podzemaš kako oni kažu na području Balkana. Političar i jedan od osnivača stranke, jedan iskren, merhametli čovjek”, tvrdi Pirić.

Šef Povjereništva Kantonalne SDA, Amir Fazlić kaže – situacija nije dramatična. No, isključenja iz stranke se nižu. Prvi među njima, aktuelni premijer Jakub Suljkanović. Odličio je tako Opštinski odbor Srebrenik. Slična situacija u Lukavcu, Živinicama. Šta se dešava ako Kukić krene u vlastiti politički projekat?

“Ja vas moram podsjetiti na historiju SDA da su puno veće ličnosti izlazile iz SDA. Vi se sjećate Harisa Silajdžića i niz drugih kadrova i SDA je opstajala, pobjeđivala i išla naprijed. Ovo je velika stranka, nama je žao ako ovi ljudi odu, ali oni su napravili veliki prekršaj”, podsjeća Fazlić.

Ali do Kukića se ne može. U javnosti se ne pojavljuje. A Banovićani neodlučni – na čiju će stranu.

“Za mene su oba dobra, znači stvarno su dobri. (Zašto su dobri?) Nikad mi nisu ništa ni pomogli ni odmogli”, kaže nam jedan stanovnik Banovića, dok drugi dodaje:

“Svi oni koji nisu u stranci SDA odlaze iz Banovića”.

U sjeni sukoba – iako isključen iz stranke, novi premijer Suljkanović poručuje, pozicija mu je čast. Održan prvi konsultativni sastanak. No svi ministri nisu na broju. Nisu izabrani. Suljkanović danas nije mogao pred kameru. Zbog premijerskih obaveza.