Virus gripe u Tuzli: Ljekari imaju nekoliko preporuka

Vijesti 22. feb 201818:21 > 19:13
N1

Četiri osobe umrle su od gripe u posljednjih nekoliko dana na UKC Tuzla, od kojih jedna od jedna zaražena virusa H1N1. Redukcija okupljanja na javnim mjestima, zadržavanje djece sa simptomima prehlade kod kuće, lična higijena - samo su neke od preporuka liječnika.

Preminule osobe dolaze iz različitih opština i imale su hronična oboljenja, a virus gripe je stanje pogoršao.

Jedan pacijent je bolovao od karcinoma pluća, jedan je bio teži hronični dijabetičar, jedan je imao srčano popuštanje od kojeg se liječio zadnjih godina, a jedan pacijent je transplatiran koji je iz Sarajeva došao tu“, rekao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Trenutno je na liječenju u tuzlanskoj bolnici, na infektivnom odjeljenju oko 15 pacijenata, dok je kod njih tri izolovan virus H1N1.

Jutros ih je šest bilo na mašini za vještačko disanje. Ti bolesnici su loše i smrtno ugroženi. Ti bolesnici su životno ugroženi, ali gledajući izvještaje iz regije sa puno više smrtnih slučajeva i više oboljelih, mi se nadamo da će kod nas ostat ista situacija“, izjavio je Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a.

TK ne bilježi porast oboljelih. Lani u ovo vrijeme bilo je oko 19.000 slučajeva, sada ima oko 18.500. Nisu zabilježene ni dobne razlike ili povećan broj oboljele djece. Ipak, epidemiološka situacija je nesigurna.

Razlog ovakve karakterizacije situacije na području TK je i u okruženju sa prisustvom epidemije morbila na području Srbije kao i sa razvijanjem ovih kliničkih slika koje daju sliku komplikacija oboljevanja od gripe“, rekla je Majda Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Simptomi gripe su visoka temperatura, jaka glavobolja, bolovi u cijelom tijelu, te povraćanje i stručnjaci upozoravaju da tada treba tražiti ljekarsku pomoć.

U klinikama UKC Tuzla odavno je reducirana i smanjena posjeta pacijentima. Isto tako smanjen je i broj operativnih zahvata na Hirurgiji kako bi respiratori bili što više dostupni pacijentima oboljelim od teških oblika gripe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.