Veliki problemi u BIH: Zavejano veliko stado od 2.500 ovaca

Vijesti 26. feb 201811:37 > 11:44
Anadolija

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske upozorila je zbog poledice građane, naročito starije osobe sklone povredama da se oprezno kreću. Zbog snijega i hladnoće u Novom Gradu ne radi šest seoskih škola, a predstavnici civilne zaštite obezbjeđuju hranu za veliko zavejano stado na području Krupe na Uni i Novog Grada.

Vozačima se savjetuje oprezna vožnja prilagođena uslovima s obzirom da su kolovozi na većini putnih pravaca izuzetno klizavi.

“Zbog snijega saobraćaj na većini puteva u RS-u odvija se usporeno i otežano, a posebno pažnja se skreće u višim planinskim krajevima i predjelima i preko prevoja. Izdvajamo putne pravce Sarajevo-Sokolac, preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, te Trnovo-Foča, preko Rogoja. Zbog jakog vjetra i snježnih smetova neprohodan regionalni put R433 Ulog – Klanci preko prevoja Morine”,  kažu u Republičkoj upravi civilne zaštite RS-a.

Snabdijevanje električnom energijom na području RS-a uglavnom je uredno, a manji problemi postoje u seoskim područjima.

“Zbog hladnoća i snijega u Novog Gradu u seoskim područjima ne radi šest škola”, kažu u civilnoj zaštititi.

U proteklim danima snijeg i niske temperature najveći problem izazvali su na području opština Krupa na Uni i Novi Grad gdje je zavejano stado od 1.500 ovaca, 1.000 jaganjaca i 7 magaraca.

Stado je usljed velikih snježnih padavina ostalo bez hrane, a dnevna potreba stada je 250 bala sijena i 800 kilograma kukuruza u zrnu. Predstavnici civilne zaštite obezbijedili su određene količine hrane koja se stadu dostavlja od petka, a u toku su dogovori za dalje snabdijevanje hranom.

“Problem ishrane za danas je riješen, a ostaje da se riješi za dalje jer ako se blagovremeno ne interveniše postoji mogućnost da dio stoke ugine”, kažu u Republičkoj upravi civilne zaštite RS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.