SDP poziva Skaku: Predložite Pamuka i spasite obraz Grada

Vijesti 27. feb 201815:12 > 15:16
AFP

Gradska aministracija koja ovako bezglavo i beskičmeno upravlja Gradom dobila je još jedan šamar odbijanjem Stjepana Mesića da od njih primi nagradu Počasnog građanina Sarajeva, saopšteno je iz SDP-a.

“Najiskrenije se nadamo da će ih, kada već nisu naši pozivi i međunarodne prozivke, makar ovo odbijanje probuditi i osvijestiti da nije uredu da se glavnim gradom jedne zemlje upravlja čuvajući hatar vlastodržaca iz druge države. Prijatelji naše zemlje i našeg grada svoju dobronamjernost ne pokazuju slanjem fermana, nego čuvanjem časti, kako je to svojim potezom učinio upravo Stjepan Mesić.

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo smatra da je Stjepan Mesić mnogo puta dokazao da stoji uz Bosnu i Hercegovinu, a da današnja najava kako odbija primiti priznanje Počasnog građanina i biti rezervna opcija ovakvoj gradskoj administraciji, pokazuje da je Mesić još uvijek prijatelj Sarajeva, što se očito ne može reći i za ljude koji predvode Grad.

Pozivamo gradske vlasti na čelu sa Gradonačelnikom Abdulahom Skakom da okončaju ovaj cirkus i da prestanu sramotiti sebe i Grad Sarajevo, da predlože Orhana Pamuka za Počasnog građanina Sarajeva, te da naredne godine tu nagradu ponude Stjepanu Mesiću, ne kao rezervnu opciju, nego zato što je nebrojeno puta do sada dokazao da je prijatelj Sarajeva.

Od gradskih vlasti očekujemo da sa opširnim pismom izvinjenja Orhanu Pamuku pošalju molbu da primi nagradu Počasnog građanina Sarajeva. Također, pozivamo Gradonačelnika Sarajeva gospodina Abdulaha Skaku da pred javnost izađe sa detaljnim pojašnjenjem ko i kako je tražio da Orhanu Pamuku bude uskraćena nagrada Počasnog građanina, te da se povede za primjerima u svom okruženju i sačuva vlastiti dignitet javno se ograđujući od ovakvih kompromitirajućih direktiva iz posrnule stranke.

Ako nisu u stanju to učiniti i sačuvati obraz Grada, pozivamo Gradonačelnika i njegovu gradsku administraciju da odmah sami odstupe i podnesu ostavke zbog ozbiljnog narušavanja ugleda Sarajeva. Ako ni to nisu u stanju učiniti, SDP je spreman zajedno sa svojim partnerima pokrenuti inicijativu za smjenu. Poigravanje ugledom i renomeom našeg grada ne smije proći bez posljedica, kao ni činjenica da su od nesumnjivog prijatelja kakav je Mesić, uspjeli napraviti čovjeka koji se zgražava nad politikom koju provodi gradska administracija.

Gradonačelniče Skaka, predložite Orhana Pamuka i spasite obraz Grada ili odstupite sa pozicije”, stoji na kraju saopćenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.