Šta se zamjera Petroviću – rastrošnost ili multietničnost

N1

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović juče je dao izjavu u Policijskoj upravi ovog grada. Nije saopšteno zvanično o čemu se radi, ali mediji u ovom gradu spekulišu da je riječ o prodaji poslovnog prostora u ovom gradu.

Opozicija zamjera Petroviću da je ovaj grad srozao, te da ne postoji ni jedan projekat kojim se može pohvaliti gradonačelnik. Sa druge strane vlast kaže, Doboj je primjer grada u razvoju i povratka raseljenih.

Automobil za gradonačelnika po cijeni većoj od 100.000, za Vodovod i kanalizaciju od 130.000 KM. Častili se i gradonačelnik, a i preduzeće koje se bavi snabdjevanjem vode u gradu Doboju

“Mene samo interesuje, šta će jednom vodovodu automobil od 130.000 maraka, šta će oni da rade sa tim? Kome treba takav automobil? U gradu u kojem dosta stvari ne funkcioniše”, kaže Ivana Perišić, RESTART SRPSKA.

A ova organizacija tvrdi da su danas u Doboju htjeli da ukažu na rastrošnost Gradske uprave. Pozvali su građane Doboja da izraze protest, ali kažu niko nije došao iz straha.

“S obzirom na današnju situaciju, konju je svejedno ko ga jaše”, ističe Stefan Blagić, RESTART SRPSKA.

Građani nisu došli, ali jeste grupa mladića za koju tvrde da su pristalice gradonačelnika i da su došli da spriječe proteste. Tvrde, verbalno su ih vrijeđali i optužili da su strani plaćenici.

Međutim, Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, ne dovodi se u vezu samo sa automobilima, već poslovnim prostorima. Kako kažu, radi se o poslovnom prostoru “Večernjih novosti” za čiju prodaju je odgovoran Petrović.

Zbog toga je bio u pratnji advokata u Policijskoj upravi. Pred novinare nije htio, a MUP kaže u narednim danima obrazložiće koji je povod razgovora sa njim bio. Tek upućeni u ovom gradu tvrde da je u Petrovićevoj nadležnosti više poslovnih prostora. Opozicija ne komentariše njegov boravak u policiji, ali kažu kako gradonačelnik nikada ne dolazi na sjednice Skupštine grada, ne prisustvuje kulturnim događajima, nema ga među građanima.

“Ta njegova priča o multietničnosti navodnoj, koju on zastupa, koju brani. Evo tu će te vidjeti škola Dositej Obradović, nalazi se 50 metara od njegove kancelarije. Nikada, ali nikada je nije posjetio, niti i jedan njegov savjetnik. Nikada nije uložena ni jedna marka u nju, gdje, kako on kaže ide 50 posto bošnjačke djece”, tvrdi Vedran Gligorić, SPS.

Gradonačelnik danas nije bio dostupan za razgovor, nije ni njegov zamjenik, ali ni koalicioni partneri. Jedini kojeg smo zatekli je njegov nekadašnji zamjenik, a sada šef kabineta, Dragan Vasilić. On poručuje, na gradonačelnika se vrši pritisak, o razgovoru u MUP-u ne zna ništa.

“Ako je gradonačenik pred bilo kim ili bilo gdje dao svoju izjavu, ne vidim da je ugrožena politička situacija. Ono da je pritisak na Gradsku upravu i na našeg gradonačelnika od različitih državnih organa, da to mi jesmo svjedoci. A što se tiče ovog što spominjete, nisam iskreno u toku, nisam evidentira ni saznao”, kaže Dragan Vasilić, šef kabineta gradonačelnika Doboja.

Podjeljena mišljenja među političarim, podjeljeno mišljenje i među građanima.

Obren Petrović je na čelu Doboja još od 2004. godine kada je postao načelnik. Četiri godine kasnije reizabran je. Doboj ubrzo postaje grad, a on gradonačelnik. 2016. na lokalnim izborima reizabran je na toj funkciji. Petrović je i predsjednik Gradskog odbora SDS-a, koji u doboju koaliraju sa SDA i zanimljivo sa DNS-om, važnim koalicionim partnerom SNSD-a na entitetskom nivou.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.