Novalić: Dva od tri zahtjeva boraca na pogrešnoj adresi

Vijesti 01. mar 201816:20 > 16:23
N1

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine kazao je da dva od tri zahtjeva bivših boraca, koji su 28. februara blokirali putne pravce u FBiH, upućena na pogrešnu odresu, te da Vlada FBiH nije ta koja može riješiti te zahtjeve.

Novalić je kazao i to da Vlada FBiH ima namjeru sistematski riješiti probleme boračke populacije ali “na integralan način”.

“Borci traže registar, drugi je ukidanje prema boračkim populacijama i organizacijama, koji je 1.600 i naknada za demobilisane borce. Dva su na krivoj adresi. Od 18 miliona KM koliko se troši, 300.000 je iz FBiH. I mi smo to ukinuli. Na općinama je i kantonima je to. Ne na nama”, naveo je Novalić.

“Mi smo tek uradili registar davanja, sa svij nivoa. I FBiH je ubacila podatke. Otvorili smo prozor da to urade općine i kantoni. Oni to rade, ne sa velikom voljom. Mora se izvršiti pritisak na kantone i općine. Registar se radi, jedino je Tuzlanski kanton uradio svoj posao. Izvorno – podaci su općina i katona. Postoji zabluda da smo imali 576.000 boraca. Neko je ratovao jedan mjesec, neko četiri godine. To je jedna od zabluda. Neki su poginuli, neki otišli, taj broj nije mjerilo stvarnog broja populacije”, naveo je Novalić.

“Pozivamo sve boračke organizacije, one pripadaju FBiH. Vlada će se unutar svojih granica pobrinuti da se riješi problem. Prava boraca se ne stiču samo na FBiH. Donijeli smo 261 milion KM zdravstvu. Kantoni bi mogli riješiti problem liječenja boraca. Tražimo od boraca da tu adresu posjete kada je o liječenju riječ“, izjavio je.

On je dodao da borci svoja dodatna prava moraju tražiti na nivou kantona. Također, zahvalio se borcima za krajnje razumno ponašanje svih boraca – jer tokom deblokade cestovnih pravaca nije napravljen niti jedan incident.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.