Slučaj Mediha Salkičević: Istraga nije proširena i u BiH

Vijesti 09. feb 201518:40 > 18:43
Snapshot

U srijedu se očekuje odluka američkog suda da li će Mediha Salkičević, jedna od šest bh. imigranata optuženih za finansiranje i pomaganje "Islamskoj državi", biti puštena uz kauciju da se brani sa slobode, ili će biti zadržana u pritvoru.

Dok američke vlasti cijeli slučaj još istražuju, za N1 je u državnom tužilaštvu potvrđeno da istraga iz Amerike nije proširena i u BiH. U optužnici, podsjetimo, stoji da su uhapšeni komunicirali sa osobama u BiH.

U optužnici stoji da su osobe iz BiH, čiji su članovi porodice bili na ratištima u Siriji ili Iraku, primali novac i komunicirali sa osobama porijeklom iz naše zemlje a koje su uhapšene u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sumnja se da su podržavali terorizam, slali novac i oružje u “Islamsku državu”. U državnom Tužilaštvu za N1 su kazali kako će kolegama iz SAD-a pružiti pomoć čim i ukoliko takav zahtjev stigne.

Inače, američki mediji s velikom pažnjom prate cijeli slučaj. Prenose i reakciju Šejle Ramić, kćerke uhapšene Jasminke Hodžić, a koja tvrdi da se radi o lažnim optužbama.

Više u prilogu reporterke N1 televizije Jasmine Demirović.