Borci najavljuju nove masovne proteste

Vijesti 02. mar 201809:13 > 09:15
N1

Predsjednik Jedinstvene unije boraca Ismet Imamović za N1 je izjavio da njegovo udruženje nije učestvovalo na protestima boraca i blokadi saobraćajnica, a u razgovoru je kazao da je Udruženje "alergično na neka boračka udruženja".

Gostujući u Novom danu na N1, Imamović je kazao da niti jedna boračka organizacija koja se nalazi pod okriljem Jedinstvene unije boraca nije izašla na ulicu, niti je pozivala svoje članove da budu dio događanja posljednjeg dana februara i prvog dana marta 2018. godine.

“Mi smo 23. 12. održali veliku skupštinu u Domu oružanih snaga, gdje smo donijeli odluku da ćemo u aprilu izaći na proteste, od 1. do 15. ako se ne donese zakon o demobilisanim borcima. Obavijestili smo Vladu, ministra Bukvarevića, i sve ostale. Zajednički smo učestvovali u izradi zakona, 15 – 16 prava koja su potreba boraca su pobrojani. Bavili smo se dvije godine tim zakonom, kako bi ga napravili što kompletnijim, da prođe u Parlamentu”, izjavio je Imamović.

Zakon je predat 2016. godine, a nakon skoro godinu i pol dana dobili su obavijest da predloženi zakon nije dobio pozitivno mišljenje od Ministarstva finansija.

“Kako smo mogli ići u ovako veliku priču? Potrošio sam se na izradi zakona, dobro sam iritiran. Ali mi ne želimo da ugrožavamo živote drugih ljudi. Jedinstvena organizacija boraca će u aprilu organizovati masovne proteste, koji neće biti ni na čiju štetu, mi želimo simpatije javnosti – a ne osudu”, izjavio je.

Ocijenio je kako stvarno ima boraca koji su u stanju socijalne potrebe, potreban im je novac za liječenje, za hranu – a skoro svakodnevno im se obraćaju bivši borci koji mole za hranu, jer nemaju mogućnost sami sebi da kupe.

Zakon o demobilisanim borcima je prijeko potreban, a Imamović je izjavio je da je vidio na premijeru Fadilu Novaliću vidio da je spreman da se uhvati u koštac sa zakonom.

“Hoću da vjerujem. Iz razgovora sa ministrom Bukvarevićem i Novalićem sam vidio, ne želim da me iko više izigra, i da idem i članovima objašnjavam što nema zakona. Ukoliko u roku od 30 dana oba doma ne donesu zakon – mi ćemo organizovati masovne proteste u aprilu”, najavio je Imamović.

On je ocijenio da ne postoji 1.600 boračkih udruženja, a rekao je i to da sama Jedinstvena unija boraca ima 334 članice.

“Država je formirala tri boračke organizacije, politika je pravila sebi poslušne. Svi koji su bili na vlasti, SDA između ostalog”, izjavio je.

Što se tiče broja boraca – tvrdi da ih ima ukupno 220-230 hiljada, odnosno polovina od one cifre koja kruži u javnosti, a to je 500.000.

Što se tiče jedinstvenog registra boraca, Imamović je kazao da bi svaki član trebao da da pismenu izjavu da je saglasan da želi da se podaci javno objave i ocijenio je da treba ići u tom pravcu, budući da je Agencija za identifikaciju dokumenata nije dala saglasnost za objavu registra.

O protestima, koji u Šićkom Brodu i dalje traju, Imamović je kazao da među njima ima ljudi koji su u stvarnoj potrebi – ali i da ima ubačenih ljudi. Tvrdi da razgovore treba voditi na nivou institucija FBiH.

Jedinstvena unija boraca djeluje i na području Tuzlanskog kantona, gdje protesti traje i treći dan.

“Nismo dio te priče. Pokušali smo razgovarati s tim ljudima, oni to ne žele. Alergični smo na neka boračka udruženja, mi se razlikujemo“, kazao je.

Tvrdi da Vlada FBiH ima dovoljno novca da ispune zahtjev da svaki borac ima 25 posto prosječne plaće u FBiH, a to je 200 – 250 KM mjesečno. Taj prijedlog važi za neke kategorije, ne za sve. Zahtjev od šest KM po mjesecu provedenom u ratu – nerealan je.

Ukoliko prijedlog zakona o demobilisanim borcima ne bude usvojen, i dođe do najavljenih protesta u aprilu – Imamović je kazao da će strogo voditi računa o svakom učesniku protesta i da neće dozvoliti da neko menipuliše masom.

Za N1 je na koncu razgovora kazao da proteste nije trebalo organizovati za praznik, pogotovo ne ugrožavati ostale ljude.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.