Parodi: Povećanje PDV-a u BiH nije u fokusu

Vijesti 03. mar 201820:12 > 20:14
N1

Povećanje poreza na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini nije u fokusu, ali jeste smanjenje oporezivanje rada koje je u BiH najveće u regionu, izjavio je rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi.

On je u intervjuu za Nezavisni istraživački centar (NICK) govorio nakon što je MMF usvojio važne odluke vezane za nastavak podrške bh. vlastima u proširenom kreditnom aranžmanu, te prihvatio i pregled ekonomskog stanja i reformi u BiH.

Govoreći o mogućnosti ekonomskog rasta, posebno nakon što su usvojene akcize i otvoren prostor za značajnije infrastrukturne radove, Parodi je naglasio da u poređenju s procijenjenim rastom od 2,7 posto u 2017., u 2018. može se očekivati rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 3,2 posto.

Imajte na umu da je izgradnja Koridora 5-C u narednih devet godina, u ukupnom iznosu od oko 12 posto BDP-a iz 2017, najveći infrastrukturni projekt zemlje u posljednjim decenijama. Ovaj projekat će pomoći da se otvore nova radna mjesta u sektoru građevinarstva, a istovremeno će dugoročno povećati proizvodne kapacitete i ekonomski potencijal“, potvrdio je.

Na pitanje da li podržava izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i povećanje PDV-a, Parodi je istaknuo da iz MMF-a nisu razgovarali s bh. vlastima o izmjeni stope PDV-a, kazavši da je fokus u narednom periodu usmjeren na smanjenje oporezivanja rada koje je među najvećim u regionu.

Visoki porezi na rad “ubijaju radna mjesta” jer povećavaju troškove zapošljavanja radnika. Također, stimuliraju poslodavce da isplaćuju plate “ispod stola” i izbjegavaju poreze. Tako učvršćena “siva ekonomija” doprinosi nejednakosti u primanjima i dodatno pritišće rast“, pojasnio je.

Osvrnuo se i na rad Porezne uprave Federacije BiH u posljednjih nekoliko godina, nazivajući ga impresivnim i iznoseći podatak da je u 2017. godini naplata direktnih poreza porasla za više od 13 posto, što je mnogo više od ekonomskog rasta i pokazuje da Porezna uprava radi svoj posao.

Govoreći o EFF aranžmanu, Parodi kaže da je provođenje tog programa uglavnom zadovoljavajuće uprkos kašnjenjima u pogledu reformi.

Većina fiskalnih ciljeva iz programa je ispunjena, dodaje, budžeti su usvojeni u parlamentima BiH i entitetima u skladu su s preporukama MMF-a, a vlasti su harmonizirale entitetske zakone o porezu na dobit, što će pojednostaviti oporezivanje za preduzeća i smanjiti prostor za poresku evaziju.

Također, novi zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo na nivou entiteta će pomoći u modernizaciji bankarskog sektora BiH i učinit će ga više sigurnim, kazao je, podsjećajući da se još uvijek čeka na usvajanje Zakona o osiguranom depozitu u Parlamentarnoj skupštini BiH čime će se taj sistem zaokružio.

Usvajanje povećanja akciza će pomoći da se osigura dodatno finansiranje za Koridor 5-C, najveći infrastrukturni projekti u BiH, što će polučiti većim rastom i zaposlenošću“, istaknuo je.

Parodi s osvrnuo i na sveukupnu ekonomsku situaciju, ocjenjujući da je ekonomija stabilna te da se očekuje da će tempo rasta ubrzati u skoroj budućnosti, a osnove makro stabilnosti su rezultat višegodišnjeg opreznog fiskalnog upravljanja i aranžmana valutnog odbora.

Mišljenja je i da je potrebno posvetiti pažnju rastu koji će biti vođen privatnim sektorom, što je ključ za otvaranje novih radnih mjesta, posebno za kategoriju mladih ljudi, a da bi se promovirale aktivnosti privatnog sektora, potrebno je da vlade ubrzaju provođenje reformi s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja.

Naravno, visok politički rizik BiH i dalje predstavlja smetnju za sposobnost zemlje da privuče strane investicije, a efekti politika u pravcu unapređenja poslovnog okruženja mogu se izkompromitirati ukoliko politički rizik ostane visok ili ako se poveća“, zaključio je Parodi u intervjuu za NICK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.