Osmić: Čaušević vedrio i oblačio u UIO-u dok je bio direktor

Vijesti 08. mar 201817:34 > 17:37
N1

Na suđenju Kemalu Čauševiću i Anesu Sadikoviću, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je 2007. došao do saznanja o kriminalu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) i da je odlučio da formira sindikat.

Mehmedalija Osmić je rekao da je atmosfera rada u UIO-u bila nikakva i da je bivši direktor Čaušević imao kontakte s nečasnim ljudima, kriminalcima.

“Žalili su se ljudi, jedva su disali. Kad on treba da dođe negdje, bježali su po kancelarijama”, naveo je Osmić.

Čaušević je, prema svjedokovim riječima, pisao naredbe, koje su često mijenjane, o tome gdje će se cariniti tekstil, a cilj svega, istakao je Osmić, bila je pljačka.

“Među ljudima je bila priča o ‘Keminim kamionima’ koji su bili u vlasništvu onih koji su s njim bili ‘u talu’. To su bili kamioni Sedineta Karića i Sadikovića”, kazao je Osmić.

Sa Čauševićem je svjedok, kako je rekao, komunicirao najčešće putem medija, naglasivši da je optuženi bio instruisan u UIO-u da bi se vršile pljačke.

“Čaušević je vedrio i oblačio u UIO-u dok je bio direktor”, ustvrdio je svjedok i dodao da je na sudu tužio Čauševića i dobio spor, ali da mu šteta nije plaćena.

Na pitanje Odbrane, svjedok je odgovorio da u svojim kontrolama nije našao nikakve nezakonitosti na strani optuženog, da protiv Čauševića nema ništa lično, ali ima protiv njegovog rada. Dodao je da Čaušević nije ustrojio UIO – “jer je došao na gotovo”.

Prilikom ispitivanja svjedok je Čauševiću kazao da je uništio UIO i da ga treba biti stid.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, primanje dara i pranje novca, a Anesa Sadikovića za davanje dara. S njima je bio optužen i Sedinet Karić, ali je on osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Drugi svjedok Nebojša Mihajlović je rekao da je njegova knjigovodstvena agencija u Brčkom sarađivala s firmom “Eko san” i da je najčešće kontaktirao s Kasimom Sadikovićem. Kada je Kasim bio bolestan, svjedok je, kako je kazao, kontaktirao s njegovim sinom Anesom Sadikovićem i komunikacija se najčešće odvijala ako bi se javili problemi s carinskim i poreznim kontrolama.

Svjedok Džemal Škrijelj je ispričao da je pet godina radio u administraciji “Eko sana”, kada je sarađivao s Kasimom Sadikovićem.

Prema svjedoku, nakon što se Kasim razbolio, kontakt je prešao na njegovog sina Anesa Sadikovića. Spomenuo je svjedok i da se “Eko san” bavio uvozom iz Turske, Mađarske i Kine, te da su, po potrebi, pružali administrativnu podršku firmi “Janus”.

Nastavak suđenja je 29. marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.